YO2BYD - AMATEUR RADIO STATION -

Fotografia mea
Pecica, Judetul Arad, Romania
Powered by YO2BYD - Bela & YO2UH - George

Vizitatori

Visit http://www.ipligence.com online counter

joi, 25 februarie 2010

Pecica - 30 DE ANI DIN ACTIVITATEA RADIOCLUBULUI YO2KBB

CLUBUL ELEVILOR PECICA

Radioclubul YO2KBB
Str. 2, nr. 66
Tel fix. 0257468206
E-mail: clubulelevilor@freemail.hu

30 DE ANI DIN ACTIVITATEA RADIOCLUBULUI YO2KBB
1975 - 2005

MOTTO
PENTRU ATENTIA CU
CARE ATI URMARIT REPORTAJUL NOSTRU
MOLDA VA MULTUMESTE
(ultimul cliseu de la televizarea machetei MOLDA)

YO2KBB
MOMENTE DIN ACTIVITATEA CLUBULUI DE RADIOAMATORI
1975-2005

CLUB INFIINTAT DE:
Adalbert Ban  - YO2BYD
Stefan Stanciu - YO2BTL
Ioan Billi         - YO2BUG

Casa Pionierilor Pecica 1975-1980

In anul 1975 in Romania apare un flux de dezvoltare a cercurilor tehnico aplicative, din cadrul Retelei Nationale Casei Pionierilor, institutie de invatamant infiintata in anul 1948 si in comuna Pecica, actual oras cu 13.000 de locuitori, cu satele invecinate, Bodrogul Vechi, Sederhat si Turnu, pana in aceasta data din cercurile tehnico aplicative se numara aeromodelismul, karting, navomodelismul si micile gospodine, cercuri care functioneaza uneori ca institutie independenta sau cuplate la scoli, uneoti ca si ore platite, din catedra profesorilor, uneori ca cercuri neplatite, facultative. In anul 1975 se infiinteaza cercurile de RADIO in 10 orase si 2 comune, cum este Santana si Pecica. Activitatea de baza este Constructii de radio si Radiogoniometrie operativa. Anual sunt concursuri judetene si nationale, in aceste domenii. Cercul de Radio din Pecica in anul scolar 1975-1976 proune construirea unor aparate mici, functionabile cum ar fi:
sesizoare de apropiere, de atingere, de umiditate, de caldura, de lumina, de foc, de lumina, respectiv sirene cu melodii, claxon de melodii cu 10 sunete si la 5 inaltimi.
Din zeci de piese construite de copii, cele mai reusite sunt introduse intr-o macheta numita MOLDA, ciinele lui Stefan cel Mare, catelus din plastic care latra daca apare o neregula pe macheta.
Activitatiile tehnice, mestesugaritul este cunoscut in Pecica de cele mai vechi timpuri, din evul mediu, (vezi anexa 1)
Macheta este construita din din materiale naturale refolosibile.
Elevii care au participat la realizarea primei machete functionale:
1. Herbei Beniamin clasa a VIII-a
2. Oltean Ioan clasa a VIII-a
3. Vargha Ivan student an I
4. Molnar Ioan clasa a VIII-a
5. Megyes Tiberiu clasa a V-a
In data de 13 aprilie 1975, functionarea, realizatorii montajului, a fost televizat si transmis la Televiziunea Romana, din cadrul programului CRAVATE ROSII, orele 8,30.
Filmarile au fost facute in data de 18 martie, regizoarea programului Gabriela Popovici. Din aceea zi exista:

CARTEA DE ONOARE MOLDA
caiet cu 165 de pagini, actual plin cu articole din ziarele locale, judetene si nationale, fotografii, sugestii unor personalitati de seama a timpului respectiv.
In anul 1978 cercul de radio de la Pecica castiga concursul de creatie tehnica MINITEHNICUS organizat de televiziunea Romana si pe langa un elev de la cercul de navomodele de la Arad, elevii de clasa a VII-a, Mezei Ioan actualul YO2LIE si Croitoru Rodica, actuala dirigintele Postei din Pecica reprezinta judetul Arad la faza finala pe tara ce se desfasurat pe micul ecran.
Fotografie de pe micul ecran
Sincere felicitari creatorilor sistemului de avertizare MOLDA, odata cu urari de noi si frumoase infaptuiri
25 oct - 1975
Virgil Radulian
Presedintele Pionierilor din Romania
Bucuresti

Micilor electronisti nu am decat sa le urez, cele mai inalte trepte ale cucerarii acestei ramuri tehnico-stiintifice, atat de necesara inainterii patriei noastre pe drumul contruirii societatii socialiste multilateral dezvoltate asa cum prevede Programul Partidului adoptat la cel de al XI–lea Congres al Partidului Comunist Roman.

Pecica 2 oct 1975

Gh. Gogu
Inspector scolar general Arad

Comisia constituita cu pripejul inspectiei pentru gradul I candidat Tov. Tomus Mircea, vizitind Casa Pionierilor din Pecica a ramas impresionata de realizarea pe linia activitatiilor pionieresti. Autodotarea si caracterul activitatiilor desfasurate dovedeste dragostea si devotament din partea directorul unitatii si salariatiilor. Activitatea fiecarui tovarasi, pe drept cuvant trebuie considerata un exemplu pentru toti care slujesc patria foormind generatiile care ne sint viitorul, si realizarea activitatiilor noastre

ss. indescifrabil
1 noembrie 1975
Ideia de a infiinta un radioclub era din 1975, dar nu era in Pecica nici un radioamator autorizat be benzile decametrice, la initiativa Inspectoratului Scolar Arad.
In anul 1976, s-a organizat la Timisoara examen de radioamator, in prima faza pentru categoroa a III, unde scurte incepatori, dupa care categoria a II, unde scurte avansati.
In acceasi an cu Stanciu Stefan - YO2BTL, radioamator de cat a II, tehnician la releul TV Siria, care a terminat liceul la Pecica, trimitem actele pentru infiintarea unui Radioclub.
Intre timp, presedintele Radioclubului Judetean, regretatul Patas George YO2IU, profesor suplinitor in orasul Curtici, afla, ca s-a mutat la Pecica din Jud . Timis inca un radioamator Billi Ioan YO2BUG despre care nimeni nu stia, atunci aflasem si noi.
In aceeasi an, Hansi contruieste prima statie im modulatia AM, pilotat de Quartz 144.095 MHz, aparat cu care am luat parte prima oara la campionatul national al Romaniei.
Prima legatura cu emitatorul numit de noi STRADIVARI, am facut-o cu Delia YO2DM, Timisoara.
Interesant, ca in anul 2005, prima legatura pe repetorul repus in functiune dupa o pauza de cativa ani buni, pe Siria, Delia o face cu Pecica.
Prima data Campionatul national al Romaniei a fost castigat in anul 1978, impreuna cu elevul Ursan Nelu telegrafistul clubului, actualul YO2LEA, dupa care castigasem inca de cateva ori, Campionatele Nationale si Internationale.
Inca din 1975, in fiecare an organizam expeditii pionieresti, cu autogospodarire. Expeditia MOLDA III este de radio, pe varful SIRIA, cu doua statii facut de YO2BUG, in luna iunie-iulie 1978.

Materialele refolosibile a ansamblului MOLDA,
sistem complex de avertizare si alarmare piese electronice

1. Placi de traforaj resturi pentru cladiri
2. Tulpini de porumb cojite pentru gard si acoperis
3. Rumegus de lemn, colorat cu gallus pentru imitarea gazonului.
4. Crengi uscare pentru stilp de gard si copac
5. Soba de incalzit, o cutie de conserva uzata, si o cutie de crema de ghete
6. Felinarul o cutie de medicamente
7. Ceaunul o capsa de fitil de la o lumanare petrol
8. Masina o jucarie de copil
9. Alte materiale, lac incolor, sherlack, spirt sanitar, cuie mici, ace de gamalie, clei rece (Acetat de vinil), AGO, lunar, hartie velina

Montajele s-au realizat din urmatoarele piese
1. tranzistori 79 buc.
2. diode 27 buc
3. beculete 5 buc
4. rezistente 237 buc
5. condensatori 103 buc
6. cablaj 30 m
7. relee 1 buc
8. baterii plate 6 buc
9. difuzoare 2 buc
10. placa imprimata 0,5 m patrat
11. tabla de aluminiu 4 m patrat
12. bec 15 w 1 buc
13. termistor 1 buc
14. fotodioda 1 buc
15. suruburi 40 buc
16. Machete

In 30 de ani de la cercul de radio au mai fort construite urmatoarele machete:
1. Energia de ieri si de azi 1983-1984 macheta functionala
2. Circulatia trenurilor 1986
3. Circulaia rutiera 1999
4. Molda Concursul de creatie tehnica 1978 loc II

Macheta circulatia rutiera

Realizatori ai machetelor 1983-1986
1. Suli Iuliu
2. Pona Alin
3. Polony Andrei
4. Barbu Stefan
5. Roman Ciprian
6. Roman Mihai
7. Urban Andrei
8. Waldeck Doru YO2LFP 9. Nagy Ioan
10. Rostas Attila
11. Gergely Pavel foto
12. Pera Julian
13. Patean Stefan
14. Alin Ponta
15. Petrisor Pusa

1998-1999
1. Bajusz Mihai, azi YO2LQV
2. Nagy Gergo
3. Racz Attila
4. Szep Levente 5. Plecan Ilie
6. Magyar Norbert
7. Fit Cristian
8. Becze


Fotografii, articole sugestii pe tema MOLDA

• A. 18 martie 1975- Operatorii Televiziunii Romane

Pe fondul latratului nazdravanului catelus Molda, scriem aceste randuri premiera absoluta, mai exact in premiera mondiala . Ce ar putem sa exprime ele, dacat admiratia maxima importanta de intreaga noastra echipa de filmare, pentru abnegatia, daruinta si talentul profesorului Ban Adalbert si ale minunatilor, noi discipoli, pasiunii, care actioneaza de cercul de electrotehnica si constructii de jucarii electrice.

Macheta, Energia de ieri si de maine, azi…

Mulpe admiratie pentru lumea in care ne-am simtit aidoma lui Guliver, in Tara piticilor, lumea jucariilor prima si poate ultima din veata fiecaruia din noi.
27 martie 1975

Barbara Tösér
Mariana Fotache

CONTRUCTII RADIO

- RECEPTOARE RGO 12 buc
- AUTOMATICA RGO 5 buc
- EMITATOARE RGO 5 buc

Receptorul sincrodina 1984




CONCURSUL DE CREATIE TEHNICA

Finala se desfasoara in fate micului ecran in anul 1987, in prealabil se desfasoara faza locala, faza pe judet, cu participarea a 12 cluburi, cu multe si mici probleme, cum ar fi ca nu ar fi trebuit sa castige echipajul dintr-o comuna, (ex. Sa legat tensiunea de alimentare a montajului invers sa fie distrusa multivibratorul) Iani Mezei cand observa, zmulge, ciocanul de lipit din mana profesorului si alimenteaza montajul cu mana lui si FUNCTIONEAZA. Deplasarea la Bucuresti se face cu avionul si avem ocazia sa vizitam cabina pilotilor, pupitru de comanda a avionului IL 18, fabrica de componente electronice IPRS.

Emblema-ecusonul purtat de echipa la Concursul National de Creatie Tehnica televizata

MAINI DE AUR - BUCURESTI

Finala se desfasoara contra echipei Judetului Baia Mare, pana cand juriul Bucurestean ajuta din plin achipa adversa, echipa Aradului este complet neglijata. Montajul nostru functioneaza, al adversarilor NU si totusi sunt declarati castigatori, nu se poate contesta ca reluarea filmarii costa prea mult hi, hi, hi, suntem pe locul II si cu gura amara venim acasa si regretam ca Pecica este numai comuna. Organizatorii, radioamatorii cei care au participat la concurs si dupa 15 ani intreaba de Iani (YO2LIE) dupa 1990 am aflat adevarul.

La expozitii de creatie tehnica au participat urmatoarele lucrari:
1. Complexul de alarmare si avertizare Molda 1976, 1978 loc II pe tara
2. Receptor sincrodina pentru radiogonoimetrie operativa 1984
3. Macheta functionala Energia alternativa

CONCURSURI SI TITLURI NATIONALE LA RADIOEMISIE
1. RSKB 1979 144 MHz loc I
2. RSKB 1980 144 MHz loc II
3. Campionatul National al Romaniei 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1994, 1995, 1997, locul I si campion ai Romaniei 144 MHz;
4. Campionatul National al Romaniei 1996 Locul III 144 MHz;
5. Campionatul International al Romaniei 144 MHz 1980, 1981, 1982, locul I si campion ai Romaniei;
6. FLOAREA DE MINA 1979, loc I 1980 144 MHz loc I;
7. Campionatul National al Romaniei 1999 Locul IV 432 MHz;
8. Campionatul National al Romaniei 2004 Locul I 1296 MHz.

1. Cupa Minerul loc I;
2. CQ MIR – URSS loc I;
3. Trofeul Carpati loc I 1992;
4. Cupa Caras loc II 1992;
5. Cupa Constructorul de masini 1978.

Remarca

Buletinul informativ nr 8 -1981 - decembrie
Editat de Federatia Romana de Radioamatorism

Campionatul republican de unde ultrascurte
Editia a XVIII-a 1980
Clasamentul oficial
a. categoria SENIORI INDIVIDUAL
Ionescu Virgil PH YO9CN 10794 pct 46 conccurenti

b. categoria senioru echipe- STATII DE CLUB
1. CASA PIONIERILOR Com PECICA
Op. YO2IU & YO2BUG & YO2BY
Echipa campioana a R. S. Romania AR YO2KBB 11625 pct 10 concurenti

c. categoria JUNIORI INDIVIDUAL
Haiduc Tiberiu SJ YO5BKD 5552 pct 65 concurenti

d. categoria JUNIORI ECHIPE – statii de club
Radioclubul tehnium Bucuresti
Op. YO3BAL &YO3AD BU YO3KVH 2712 pct 9 statii

e. receprori 7 statii
f. lipsa log 8 statii

Viitoarea editie
Etapa intii sambata 15 august 1981 12-14 gmt 144 MHz
Etapa a II-a sambata 15 august 1981 16-18 gmt 432 MHz
Etapa a III-a sambata 15 august 1981 19-22 gmt 144 MHz

Pag 88-91

CAMPIONATUL REPUBLICAN DE UNDE ULTRASCURTE
Editia a XIX-a
1981

Clasament oficial

a. categoria SENIORI individual
Bartha Bela CJ YO5TP 14126 pct 46 statii

b.categoria SENIORI echipe- statii de club ( statii /p )
CASA PIONIERILOR COMUNA PECICA
Op. YO2BUG&YO2IU&YO2BYD
Echipa campioana a Romaniei AR YO2KBB 17150 pct 12 statii

c. categoria SENIORI echipe (statii fixe )
Padureanu Iosif BU YO3JJ 5714 pct 80 statii

e. categoria JUNIORI echipe de club ( fixe )
Casa de cultura sector 1 Bucuresti
Op. YO3QL &YO3CTW BU YO3CWH 6371 pct 8 statii

Lipsa lig 19 statii

Pag 92-95

CAMPIONATUL REPUBLICAN DE CREATIE TEHNICA
Editia I
Decembrie 1980
Clasamentul oficial

Unde ultrascurte
Billi Ioan YO2BUG Locul II Total participanti 21

Pag. 112

CAMPIONATUL INTERNATIONAL DE UNDE ULTRASCURTE AL ROMANIEI
YO VHF CONTEST
EDITIA A III-a
August 1980
CLASAMENTUL OFICIAL

a. categoria SENIORI INDIVIDUAL (statii /p)
Pop Ioan MM YO2LP 17062 pct 34 statii

b. categoria SENIORI ECHIPE (statii /p)
CASA PIONIERILOR COMUNA PECICA
Op. YO2IU&YO2BUG&YO2BYD AR YO2KBB 23667 pct 34 statii 9 statii
Echipa campioana a RSR

c. categoria Juniori individual
FEITH MANFRED TM YO2FP 10665 pct 40 statii

d. categoria categoria JUNIORI ECHIPE - statii de club
CASA DE CULTURA A TINERETULUI
Sector 1 TEHNIUM Bucuresti
Op. YO3BAL &YO5AD BU YO3KWH 4188 pct 6 statii
Lipsa log 89 statii
Pag. 130-131

Editia urmatoare duminica 16 august 02,00-10,00 GMT NUMAI 144 MHz


CAMPIONATUL INTERNATIONAL DE UNDE ULTRASCURTE AL ROMANIEI
YO VHF CONTEST
Editia a IV-a
August 1981
CLASAMENTUL OFICIAL

a. categoria SENIORI INDIVIDUAL (statii portabil )
Potop Dan BU YO3AID 11139 pct 39 statii

b. categoria JUNIORI ECHIPE ( statii portabile )
CASA PIONIERILOR COMUNA PECICA AR YO2KBB 31625 pct 12 statii
Op. YO2BUG&YO2IU&YO2BYD
Echipa campioana internationala a RSR

c.categoria JUNIORI INDIVIDUAL (statii fixe)
Paduraru Iosif BU YO3JJ 11033 pct 59 stati

c. categoria JUNIORI ECHIPE (statii fixe)
Radioclubul tehnium Bucuresti BU YO3KWH/3 6791 pct 6 statii
Op. YO3QL&YO3CTW
Lipsa log19 statii YO
18 statii
Arbitrii verificatori YO6EZ si YO6QT
Etapa viitoare a YO VHF CONTEST
Duminica 15 august 1982 02-12 UTC


FLOAREA DE MINA

Concurs international de unde ultrascurte 1980
Editia a XIII-a
Clasamentul oficial
Casa Pionierilor Pecica Loc IV
Op. YO2IU&YO2BUG&YO2BYD AR YO2KBB 16907 pct
Remarca loc I 22.380 pct
Aceeasi concurs recalculat
Casa Pionierilor Pecica
Op. YO2IU&YO2BUG&YO2BYD Loc IV AR YO2KBB 38425 pct
Remarca loc I 48.689 pct
Buletinul este intocmit de YO3JP

CONCURSURI SI TITLURI LA RADIOGONIOMETRIE OPERATIVA

Inca din anul 1975 s-a format prima echipa de radiogoniometrie operatina cum am numit noi Vanatoarea de vulpi, statiile de emisie au lucrat in AM , cu microfon , receptoare cu amplificare directa dula radioamatoril aradean YO2AIA Dema Ioan sk, Echipele sunt 2 baieti si o fata in 3 categorii be varsta. Din prima echipa face parte si elevul Sisa Iosif, cine in anul 1976 devine vicecampionul national la Poneasca jud. Hunedoara.



si dupa 20 de ani

Echipa de aur de radiogoniometrie a radioclubului YO2KBB
1. Vancsik Istvan
2. Mezei Ioan
3. Nagy Dana
4. Puscas Vasile
5. Matzei Liliana
6. Igrisan Magdalena
7. Csapo Maria
8. Csapo Iosif
9. Kovacs Attila
Cupa Banatul Lugoj 1977

In anul 1977 organizam primul concurs local interjudetean Cupa Molda, cu invitati din Carei, Oradea, 12 echipaje din judet.

Cupa Laurii Zarandului



Gurahont 1977
impreuna cu echipa
Casei Pionierilor DEVA




B.
Prima deplasare, intr-un alt judet Cupa Banatului Lugoj, unde obtinem 3 locuL II,
In cadrul concursului Daciada, in data de 25-26 iunie 1977 impreuna cu 4 judete, Bihor, Arad, Buzau, Satu Mare, am participat la Oradea Dealurile 1 Mai , la Cupa Tara Crisurilor. Elevul pecican Vasile Puscas a ocupat locul I in intrecere, un singur punct trebuia, ca echipa sa castige cupa. Cupa este cucerita de Buzau

FLACARA ROSIE
30 Iunie 1977
C.
• .....In septembrie 1977 la Gurahont echipa de la Pecica
obtin Locul I si Cupa transmisibila LAURII ZARANDULUI....

VŐRŐS LOBOGO
1977 Octombrie 9


EXPEDITIA DE RADIO MOLDA Editia a III-a

D.
Inca din anul 1975, cercul de radio organizeaza EXPEDITII , dupa excursiile cu autogospodarire de 10 zile in M-tii Parang, si Mt-tii Retezat, editia a III-a este, o premiera pe tara , Expeditie de radio. In anul 1978 iunie-iulie 10 zile, 12 copii, se deplaseaza cu doua emitatoare construite de YO2BUG, doua acumulatoare, alimente, corturi, bagaje de 400 de kg, Am lucrat 4 zile in concursul POLNI DEN , FLOAREA DE MINA si CONSTRUCTORUL DE MASINI pe banda de 144 MHz , am reusit 174 de legaturi, tarile lucrate. Romania, Ungaria, Uniunea Sovietica, Jugoslavia, Cehoslovacia. Capitanul expeditiei, Mezei Ioan,
Adjuntul Sisa Iosif, membrii, Igrisan Magdalena, Matzei Liliana, Tigu Marius

Expeditia MOLDA III 1978

Sokat áztunk de megérte
(articol aparut in limba maghiara)
Un articol mai mare cu o fotografie facuta de expeditionari
Articol semnat de Gyula Jambor

Vőrős Lobogo
1978 iulie 20 joi

EXPEDITIONARIA RETEZAT 1978

Csapo Iosif (Csacsa )
Csapo Maria ( Manyi )
Nagy Dana
Borsos Pavel ( Palika )
Puscas Vasile ( Vasi )
Lazar Mircea ( Mirciulica )
Kovacs Maria ( Fotos )

Mult succes pentru echipa pe care am cunoscut-o Poneasca, sunt buni si mai buni
Viitorul le sta in fata. Este o placere sa-i vezi azi, pentru ce vor fi maine
Tampa
CNOP. Bucuresti
21 02 1978
E.
CONCURS NONSTOP PE POALELE CETATII

(Articol in limba maghiara cu o fotografie facut de Kelen Ferenc, articol semnat de ziaristul Gyula Jambor)

Vőrős Lobogo 1979 mai 10- joi

F.
APELURI IN ETER
Articol semnat de Emil Simandan, foto A Ban

Concurs linga cetatea Siria, 80 legaturi pe banda 144 MHz, total 17.000 puncte, parteneri Mezei Ioan, YO2LIE, YO2BUU, Boros Alexandru, YO2GL Daroczi Carol din Timisoara, YO2BUG op. Hansi, YO2BUP Henger Francisc actualmente in DL, Suciu Teodor, Pancota, Mircea Tatar.
Vint peste 100 km ora, tuna, fulgera, descarcari electrice, legaturi bilaterale cu radioamatori din Romania, Ungaria, Jugoslavia, Austria, URSS, Cehoslovacia, Mezei Ioan cl a VIII-a. Distanta maxima 530 km, cu o statie jugoslava, auzisem Italieni dar nu ne raspund.

VŐRŐS LOBOGO
10 Mai 1979 joi
FLACARA ROSIE
12 Mai 1979 sambata

G.
...Primim vestea de la Federatia Romana de Radioamatorism
ca am obtinut locul I la categoria Statii fixe, la campionatul national al Romaniei 1978 ...

VŐRŐS LOBOGO
30 octombrie 1979

H.
144 DE LEGATURI RADIO DE PE VARFUL VLADEASA
( Articol in limba maghiara semnat de Büte Gyula )

...Primim vestea ca am castigat Campionatul National al Romaniei 1979, Floarea de mina 1979 am castigat cu 32.000 puncte,
Facem expeditie radio pe virful Vladeasa, 1835 m Polni Deni Cehoslovacia, Tesla memorial, Jugoslavia
Participa YO2BYD op. Bela, YOBUG op. Hansi, YO2IU op. George SK, YO2LBF op. Joska actualmente VK legaturi cu Viena-Austria, Gdansk, Polonia, Botosani, zilnic plus 2 grade celzius
Pe Vladeasa am acumulat 40.200 puncte oare castigam si in acest an....

VOROS LOBOGO
1 August 1980
I.
YO2BYD, YO2BUG, YO2IU, YO2LBF, in data de 14 august 1980 au urcat pe varful Paring 2518 m, in vederea participarii la Campionatul National al omaniei, in anul trecut au obtinut locul I si au fost declarati Campioni ai tarii Emitator de 20 W.

VŐRŐS LOBOGO
17 August 1980 duminica

Momente din albumul foto Paringul Mare-August 1980

Incercam imposibilul, de a castiga titlul suprem

Pag. 1
Membrii clubului, participanti la concurs
YO2BUG, YO2IU, XO2BTL, YO2BUU, YO2BUP, YO2BPB, YO2BYD
Expeditia de radio MOLDA VIII
Pag 2.
Impreuna cu Radioclubul YO2KAS, am facut deplasarea pe masivul PARING cu dorinta de a cistiga titlul suprem de CAMPION NATIONAL AL ROMANIEI 1980, YO2KAS este Radioclubul Muncitoresc din Municipiul Cluj Radioclubul Uzinei UNIREA CLUJ. (3 Fotografii impreuna cu clujenii)
Pag. 3.
Am plecat in ideea de a ajunge 15, din Pecica urcam in tren 13, am ajuns la Vintul de Jos, cu acceleratul Arad-Bucuresti 12, am ajuns la cabana 13, pe varful de munte 5, la concurs au ramas 3 si am castigat campionatul national (3 fotografii)
Pag. 4.
Urcam cu telefericul 1500 m (4 fotografii)
Pag. 5
(3 fotografii) punctul meteorologic Paring, cabana Rusu, cariera de piatra Paring
pag 6.
Avem pe virf conditii meteologice nefavorabile, minus 1 grad Celsius, vant 80 km pe ora, nu rezistam si coboram in oras, dupa cumparaturi timp splendid--------1 ora (3 fotografii)
Pag. 7
(3 fotografii) a. un rucsac pe care am carat pe virf de munte cu greutate de 80 kg, b. un popas dupa ce am parcurs deja 8 ore, Paulic Toni, c. urcam, urcam, urcam,
pag. 8
4 fotografii, peisaje la urcare in ceata. Conditii grele, nefavorabile.
Pag 9. 4 fotografii avem clipe si mai senine cca 1 minut, … dar ceata si frigul…. Abia mai putem
Pag 9.
3 fotografii in primazi cobor cu Toni Paulc, a fost o noapte ca in iad, speram ca se schimba vremea, dar la cabana vreme catastrofala, pe virf soare si splendoare
pag 10
3 fotografii cortul de unde lucram 3 zile si 3 nopti,

Pag 11. 3 fotografii la coborare, timp splendid

J.
HULLÁMVADÁSZOK IGAZI ,,SKALPJA ,,
Articol in limba maghiara
Articol semnat de Mozer Istvan

... participarea radioclubului YO2KBB la Campionatul National si Campionatul International al Romaniei pe banda de 2 m (144 MHz ) am obtinut titlul de Campion al Romaniei....
VŐRŐS LOBOGO

1982 Iulie 2 vineri
Expeditionarii MOLDA 7

K.
Cercul de radio de la Casa Pionierilor Pecica sub conducerea Profesorului Adalbert Ban au efectuat al IX-a expeditie de radio in Muntii Zarandului. Au efectuat in timpul expeditiei 482 legaturi bilaterale in banda de 144 MHz. Legatura cea mai indepartata este o legatura cu o statie din Republica Democratica Germana cca 700 km.

Flacara Rosie 1981

27 August 1986
VOROS LOBOGO
1986 August 28

A pecskai pionirok szép sikere

Radioamatorii pecicani sunt pe locul II pe tara la campionatul national de unde ultrascurte………

1. ianuarie 1987 duminica
Vörös Lobogo
L.

ŐNNÁLO RÁDIOS-TÁBOR A VÁRROMOK TŐVÉBEN
Articol in limba maghiara
Semnat de ziaristul Kiss Károly

Concursul international al Romaniei 1978 Vf Higisu - IULIE 1978
Expeditia de Radio jubiliara editia a X-a Muntii Zarandului cota 499 m langa releu TV- concursul este in data de 8 august sambata - Campionatul National al Romaniei. Expeditie de 10 zile.

Barbu Stefan Capitan
Waldeck Doru radioamator receptor actualmente YO2LFP
Suli Gyula Capitan adjunct
Ludnai Tibor Fotograf
Berenda Pál Bucatar
Nagy Tibor
Cadar Gheorge Electronist
Urdea Marcel
Antal Károly
Szabo József
Musafiri Hartau Dan YO2SB sk, Roveanu Alexandru YO2II

Vörös Lobogó 1987 August 15
Flacara Rosie 6 August 1987

VESTE DIN PECICA
M.
Donatia cea mai importanta era o statie de emisie si o antena adusa de doi radioamatori dintr-un cartier din Brusseles, Woluwe Saint-Pierre radioamatorii donatori ON4KRW op Roger Walkise si ON5EU op. Leon Arys sk. Dupa punerea in functie a statiei de emisie, am reusit sa aducem din Belgia medicamente, prin intermediul unui radioamator african, Sa amintim si numele medicului belgian Dr. Varga Jozsef.....

YO2BUG, ON4KRW, YO2LAS, ON5EU sk, YO2BYD 1991
ROMÁNIAI MAGYAR SZÓ
7 APRILIE 1990

N.
ASTEPTAM MULT REINTOARCEREA
Articol in limba maghiara
Semnat de Kiss Karoly


Un grup de elevi din Pecica, au petrecut vacanta de vara in Belgia la invitatia Primariei din Brussel, din data de 15 iulie zilnic vorbesc copii cu parintii din Pecica, cu ajutorul statiei de emisie adusa de radioamatori Belgieni........
JELEN
1990 IULIE 27
O.
... deja de un an este prietenia intre Pecica si Brussel
- o necesitate.......

Redactorul sef al ziarului
belgian din Brussel
WOLU NEWS

WOLU NEWS Brussel
februarie 1991

P.
Radioamatorismul, un sport mai putin cunoscut
Articol semnat de Dan Patas YO2IU

Cu toate acestea si anul acesta aradenii au castigat titlul de campion national, prin Radioclubul din Pecica. Acest radioclub, indicativ YO2KBB este singurul din judetul nostru, si are multi membrii. Consideram ca ar fi binevenita activitatea unui radioclub in orasul nostru.....
ps. Castigatorii YO2LFP YO2IU sk
Adevarul
29 noembrie 1994

Amplasamentul
echipei
CAMPIOANE
YO2KBB
1995 M-tii
CALIMANI



R.
... In pauza meciului crainicul stadionului, D-l Ban Adalbert a anuntat asistentei prezente castigarea titlului de campion national la radioamatorism a Radioclubului din Pecica. Felicitam si noi aceasta performanta si propunem sa revenim cu amanunte....

ADEVARUL
10 OCTOMBRIE 1995

TS 520 in actiune
sediul primariei
sala de 3 x 3 m









EXPEDITIA DE RADIO 1995
Radioclubul YO2KBB
Cabana meteo CALIMANI 2023 m
KN27OD 11-14 AUGUST 1995

1. YO2IU PATAS GORGE sk.
2. YO2LST LUCIAN PETRESCU
3. YO2LJQ VASILE BICHICEAN
4. YO2LFP WALCECK DORU
5. YO2BUG BILLI IOAN
6. YO2LIE MEZEI IOAN
7. YO2BYD BAN ADALBERT

Caietul Molda

Virful Rititis Muntii Calimani 1998
echipa YO2KBB YO2KQD

RADIOCLUB PECICA CAMPION NATIONAL LA UNDE ULTRA-SCURTE

Intrebarile puse de ziaristul Dacian Toduta:
 Domnule Ban ce ne puteti spune despre Radio Clubul pe care il conduceti?
 Care a fost componenta echipei condus de D-voastra?
 Cum ati primit vestea victoriei?
 Cu ce alte performante v-ati mai putea mandri?

Puncte realizate 22.479
SPONZORI
Agroprofit SA - Pecica Agromixt SA - Pecica Agrovest SA- Pecica SC Legumicpla SA- Pecica Schela Petroliera Arad

Articol semnat de Dacian Toduta

ADEVARUL
20 Octombrie 1995
JELEN
26 Octombrie 1995

PECICA A L'HEURE DE WOLUWE-SAINT-PIERRE
FOTO BELGIAN
Un bonjour a Pecica par radio

Expeditia YO2KBB, YO2KQD
Din din pacate si ultima de ce ?
Statiile YO8 ... STIU MAI BINE

Radioamatorismul , un sport mai putin cunoscut
In vizita la Radioclubul din Pecica
Discipline in suferinta

Radioclubul i-si desfasoara activitatea intr-o incapere de 3 X 3 m, ce se afla in curtea primariei.
Statia cu care lucreaza TS 520 antena BIMM cu 4 elemente
Conditii meteo
0 grade Celsius
vant 100 km la ora
tuna si fulgera
trazneste la 5 m de
antena,
dar traim
cei 4 de pe varf

YO2 LIS, YO2BYD. YO2LQX si YO2LUG
Membrii radioclubului YO2BUG - op. Hansi, YO2BYD - op. Bela, YO2LAS - op. Karcsi Kurunczi, YO2LFP op Doru, YO2LIT, op. Hutu Ioan, YO2LIE - Iani, YO2LIU - op. Pista Angyal, YO2LIX, op. Valer Covaci 14 ani, ex. YO2LBF Joska Balint.
Membrii de onoare ai radioclubului YO2II, YO2IU sk, YO2SB sk, YO2LGO, YO2LEA

ADEVARUL
16 IANUARIE 1995

Expeditia CALIMAN Vf. Rititis 1998
Latitudine 47 -06
Longitudine 25-15
Altitudine 2022 m
Ora locala -19 minute

RADIOAMATORII DIN PECICA
Articol semnat de YO3APG - Vasile Ciobanita

• Poreclele radioamatorilor Pecicani - grasu, mustata, matu, neamtu, iliescu, salamu, ingeras
• YO2LFP si YO2LAS - sunt constructori foarte buni
• YO2LIE si YO2LFP au castigat ultimele campionate UUS. Si vor sa devina maistrii ai sportului
• YO2LMI este preot ortodox
• Alti radioamatori despre care inca nu am vorbit
• YO2LMN op. Bernadette Ban, YO2LMO op. Ödön, YO2LMP, Pista, YO2LMR - Noémi,
Este impresionata activitatea radioamatorilor de aici, activitate cuprinsa si intr-un album voluminos apartinand lui Bela (165 DE PAGINI )
RADOIAMATORUL
1998 Mai

VIATA SPORTIVA ARE 75 DE ANI IN PECICA
RADIOAMATORII LA PRAZNICUL DE PAINE NOUA

Radioclubul YO2KBB cu un echipaj de 10 persoane au urcat pe Vf. Madaras de Hargita 1800 m.
Pana in anul 1977 au castigat titlul de campion de 17 ori
Deplasarea au facut cu radioclubul pecican YO2KQD, Radioclubul Rom Telecom

Jelen 12 August 1999

A PATRA OARA PE Vf. RITITIS - M-tii CALIMANI 1999

21 de persoane,

3 concurenti
si restul SERPAS
Arhiva foto de la Club

REZULTATUL PERSEVERENTEI
Jurnal Pecinan Anul III nr 19
Articol semnat de Sinka Pavel

Desi pe harta apare o localitate neinsemnata, toate lumea stie ca nu e asa, iar pecicanii sunt oameni de isprava. Acest lucru ii dovedeste si faptul ca printr-un eveniment petrecut nu demult, pecicanii au dobandit un mare renume.
In data de 20 ianuarie anul curent, la orele 11.00 in incinta restaurantului Perla Muresului din Arad, intr-un cadru festiv, au fost inminate premiile la radioamatorism pe tara. Au fost alesi si premiati cei mai buni radioamatori ai anului 2000. Doi pecicani domnul Mezei János si domnul Waldeck Doru, au ocupat un loc apreciabil in randul premiantilor. Ei au primit Premiul de aur in categoria de 144 MHz. Aceste premii au fost acordate de importanti membrii ai Asociatiei Radioamatorilor, cum ar fi domnul Szegedi Stefan, presedintele filialei Arad a acestei asociatii.
Sa vedem ce este Radioamatorismul Acesta este un sport relativ nou, aparut in tara noastra in anii 1950-1960, ca urmare a dezvoltarii stiintei si tehnicii. Acest sport permite comunicarea la orice distanta, lucru realizabil cu ajutorul undelor electromagnetice. Aparatele emit si receptioneaza semnale, sunete texte sau chiar imagini.
Felicitari celor doi premianti si cat mai multe succese cercului de radioamatori din Pecica

Campionatul National al Romaniei 2000 LIPOVA

Echipa YO2BYD, YO2LTA si viitorul YO2LQV

CAMPIONATUL NATIONAL AL ROMANIEI. 2001
2001 August dealurile Lipovei
Echipa YO2LTA Popa Daniel, Bajusz Mihai viitorul YO2LQV, YO2BYD

ELEVII DIN PECICA AU PARTICIPAT LA CONCURSUL NAIONAL DE RADIOGONIOMETRIE
Articol semnat de Margareta Szegő

Intre 14-22 august 2001 in Buzau pe Valea Prahovei s-a desfasurat concursul national de radiogoniomertie la care Clubul Elevilor Pecica a ajuns pe locul 12 pe tara din 42 de participanti. La aceasta intrecere au participat Bajusz Mihai YO2LQU, Bodrojan Adriana, Bajusz Andrea, Fit Cristian, Szép Levente.

ADEVARUL
28 AUGUST 2001

ELEVII DIN PECICA AU PARTICIPAT LA CONCURSUL NATIONAL DE RADIOGONIOMETRIE

Intre 14-22 august 2001 in Buzau pe Valea Prahovei s-a desfasurat concursul national de radiogoniomertie la care Clubul Elevilor Pecica a ajuns pe locul 12 pe tara din 42 de participanti. La aceasta intrecere au participat Bajusz Mihai YO2LQU, Bodrojan Adriana, Bajusz Andrea, Fit Cristian, Szép Levente.

ADEVARUL
28 AUGUST 2001

Munca depusa pana cand ajungem la faza nationala este greoi, antrenamente saptamanal de 2 ori, la club, si inainte de campionatul judetean pe o insula in mijlocul Muresului, insula de agrement al orasului Pecica, am dormit in cabane, corturi, am gatit mancare calda de doua ori pe zi si cate 8 concursuri scurte pe zi cu 1, 2, 3, 4 vulpi. Vulpi ascunse in coliba compasului, agatate pe pomi, ascunse in tufaris sau gomiometrare la vedere, din doua puncte.
Au trecut 5 ani de la campionatul national si azi este o tema ce nu o putem intelege nici azi. Concursul avea 3 manse, pana in ultima zi am fost pe locul III, doi elevi aud o discutie ciudata intre doi profesori coordonatori, careia nu-i dam importanta, ultima mansa, ultimul elev, viitorul radioamator Mihai Bajusz este trimis inapoi de la vulpiea 4 la vulpea 1, asa depaseste timpul limita la sosire cu 2 minute hi!, hi!, echipa pierde patru vulpi, penalizata cu 60 minute, nu se poate reclama, pentru ca chiar de la concurentul Aradului, nu se mai noteaza timpii si cadem pe locul XII si nu mai suntem chemati la urmatorul campionat national, dar culmea ironiei, nici peste 2 ani, hi, hi. Am incercat sa intervin personal, de la club, de la Palatul Copiilor Arad, Inspectoratul Judetean Arad, dar ...... Ce a fost auzit de copii nostrii, a devenit realitate. Aici este momentul sa amintesc, judetul gazda este Botosani si in 2002 si in 2003. Reconpensa pentru copii, in 2002, concursul FRR la Targu-Jiu.
Un alt aspect de la campionatul national, dupa ce YO2LQV, Mihai Bajusz monteaza antena de emisie pentru undele decametrice, un dipol de 2x20 m nu putem sa facem nici un QSO, sa nu cuva sa stricam statia de emisie FT250, intrucat Aradul nu stie sa manevreze statia, si conducatorii de echipaje nu au ce cauta in camera de juriu hi, hi. La un moment dat nu vrem sa demontam dipolul de ciuda, dar consideram ca nu este etic, un astfel de comportament.
Langa momente neplacute, au fost si momente placute, cu doua zile inainte de a ajunge la Buzau, facem o excursie la Bucuresti la palatul Copiilor Central, la radioamatorul YO2ND Dinca Nicolae, mergem cu metroul vizitam muzee, biserici, centrul Bucurestiului. Inainte de a sosi la Sf-Gheorghe copii pecicani fac o excursie gratuita la Brasov si Poiana Brasov, mergem cu telefericul.
La campionatul national de radiogoniometrie operativa suntem invitati la Sfintu Gheorhe unde se desfasoara CUPA CARTOFULUI.

VANATOARE DE VULPI LA COVASNA

Recent a desfasurat la Sfantu Gheorghe, Covasna un concurs interjudetean de goniometrie operativa, la care au participat noua echipaje din cinci judete, Judetul Arad a fost reprezentat de Clubul Elevilor Pecica, respectiv de cercul de Radiogoniometrie si cercul de ecologie. Pecicanii au obtinut urmatoarele rezultate, pe echipe fete locul I, echipe mixte locul I. clasamentul general locul III si placheta. La individual cea mai buna performanta a obtinuta de Daniela Popa, eleva in clasa a IV-a Conducatorul instructor a fost profesorul Adalbert Ban maestru al sportului cel care a reprezentat judetul Arad si la Concursul national de radiogoniometrie, unde au participat 42 de judete. Rezultatele obtinute vin sa demonstreze necesitatea sustinerii cluburilor de elevi si acticitatilor instructiv educative complementare celor din programa scolara.

BULETIN DE ARAD
25-31 OCTOMBRIE 2001

Echipa Clubului YO2KBB la Radiogoniometrie operativa 2001

1. Popa Daniela n. 1992
2. Bajusz Andreea n. 1989
3. Bajusz Izabela n. 1986
4. Borsos Robert n. 1991
5. Fit Cristian n. 1989
6. Bajusz Mihai n. 1985

RADIOGONIOMETRIE CUPA CARTOFULUI
Semnat de S. Remus-Adrianű

Recent in padurea Simeria–örkő din apropierea municipiului Sfintu-Gheorghe, a avut loc o noua editie a traditionalului concurs interjudetean.

Cupa cartofului organizata de Clubul elevilor Sf. Gheorghe, 84 de concurenti din Brasov, Targu-Mures, Arad, Miercurea- Ciuc, Intorsura Buzaului si Sfantu-Gheorghe.

CUVANTUL NOU - Sfantu Gheorghe
25 octombrie 2001
HÁROMSZÉK - Sfantu Ggeorghe
22 octombrie 2001
JURNAL PECICAN
Februarie 2002

CHISINEU CRIS
S-A TRANSPIRAT MULT PENTRU CUPA CRISIUS
RADIOGONIOMETRISTII PECICANI LA INALTIME

9-10 Mai 2003 a fost organizat la tabara de copii Socodor, Cupa Crisius editia a XXIV-a. Au participat echipe din Carei, Satu Mare, Resita, Arad. La toate categoriile de varsta, fete, baieti a fost castigate de concurentii pecicani. Cel mai bun timp a avut elevul Becze Tiberiu si a castigat si o cupa individuala.

ADEVARUL
NYUGATI JELEN
14 mai 2003

Echipa Clubului la radiogoniometrie operativa 2001
Poiana Pinului Buzau
14. 08. 2001-22.08. 2001

1 Baiusz Mihai Robert 16 ani
2. Fit Cristian 12 ani
3. Szep Levente 12 ani
4. Bajusz Andrea Constanta 12 ani
5. Bodrojan Adriana 14 ani
6, Popa Daniela 9 ani
7. Bajusz Izabela 14 ani

Echipa pentru radiogoniometri operativa 2002
9 mai 2002

1. Popa Daniela IV-a B
2. Ocsko Tamas IV-a B
3. Becze Cristian IV-a B
4. Becze Tiberiu VI-a B
5, Ruja Bianca III-a A
6. Birta Florentina VI-a B
7. Stanciu Cristian V-a B
8. D\itac Paulina VI-a B
9. Bajusz Andrea VI-a A
10. Bodrojan Andriana VIII-a C
11. Bajusz Izabella IX-a C
12. Gabara Alina VII-a C
13. Szep Levente VIII-a C
14. Borsos Robert V-a A
15. Bajusz Mihai X-a
16. Fit Cristian VII-a

Echipa pentru concursurile interjudetene 2003
1- Popa Daniela n. 1989 IV 2
2. Bajusz Andreea n.1992 I 22
3. Garaba Alina
4. Simo Aniko n.1989 II 19
5. Simo Carol n. 1986 noe 17
6. Fit Cristian n. 1989 iun 15
7- Becze Cristian n. 1991 aug 28
8. Becze Tiberiu n. 1989 aug 11
9. Bodrojan Adriana n. 1987 iun 21
10. Bajusz Mihai n. 1985 mart 25

9 mai 2003

Anual, si mai mult trimestrial trebuia sa scriem o lucrare metodica, pe o tema. Cercurile au facut aceste lucrari pe teme diferite, dar in special in domeniul, respectiv profilul cercului.

Gestiunea informatiilor in radiocomunicatii si internet

Radioclubul YO2KBB a fost infiintat in anul 1976. In cursul aniilor am reusit sa obtinem de 20 de ori titlul de campion al romaniei si vicecampion la radiogoniometrie operativa, dar sa vedem ce este RADIOAMATORISMUL. Este un sport mai putin cunoscut. Asa cum spune numele radioamatorismul este un sport numai pentru amatori neurmarind nici un interes personal. Un radioamator se ocupa cu receptionarea si emiterea sau numai receptionarea (radioamator receptor) undelor scurte, undelor ultrascurte, are propriul sau semnal de apel. Undele scurte sunt de la 160 metri ce este de fapt 1,6 MHz, 80 metri ce este 3,5 Mhz, 40 metri pana la 28 Mhz. Benzile de ultrascurte sunt de la 144 Mhz (de 2 metri) dar sunt folosite si pana la 1 Ghz. In unele cazuri radioamatorii folosesc benzile chiar pina la 3.0 Ghz. Radioamatorii fac parte din diferite asociatii nationale si internationale. La noi in tara asociatia nationala este Federatia Romana de Radioamatorism, care apartine de IARU - asociatia europeana de radioamatorism.
Sport relativ nou aparut ca urmare a dezvoltarii stiintei si tehnicii in special al electrotehnicii ce a creat posibilitatea de a comunica la orice distanta altfel decat cu telefoanele obisnuite de 600 ohmi.
Taxele de folosire a benzilor de radio sunt simbolice, ce depinde de categoria ce poseda radioamatorul de emisie sau de receptie. In comuna Pecica in momentul de fata sunt 27 radioamatori de emisie si 22 radioamatori de receptie. Emisia si receptia de semne semnale scrieri, imagini sunete sau informatii de orice alta natura se realizeaza cu ajutorul undelor electromagnetice. Comunicatia se face cu ajutorul statiilor de emisie receptie, care pot fi de constructie industriala sau "home made" - construitede radioamator.
In benzile de radioamatori se poate comunica in orice limba, se poate vorbi de orice, in afara de cuvinte, fraze dubioase, ce ar insemna spionaj.
In benzile de radioamatori de obicei comunicarea intre statii consta in schimburi de informatii de semnale receptionate, tipul statiei folosite, familia, starea vremii, pozitia statiei de emisie, etc. in cazuri extreme cautarea de medicamente rar gasite in tara. In caz de calamitati cum ar fi cutremure, inundatii, catastrofe se foloseste prescurtarea QRR, la care toate statiile trec pe pozitia de ascultare si sunt obligate sa ajute statia, sau zona care este in pericol.
Nu este admis ca pe calea undelor sa transmite scrisori, sa injuri, deci toate serviciile ce poate face posta.
Statia poate sa fie fixa, mobila sau portabila. Puterea de emisie a statiei este dat de categoria radioamatorului, de la 25w pina la 400 W. Radiocluburile pot folosi putere maxima dar seful statiei, respectiv ajutorul statiei trebuie sa aiba categoria I de emisie. Membrul unui radioclub cu o categorie mai mica de emisie opereaza statia cu puterea ce admite legea incepator de 25 W, etc, conditia este ca sa poseda autorizatie de cel putin categoria a III, Radioamatorii de categoria a IV, V pot emite numai pe benzile de UUS. Tehnica moderna, permite comunicarea prin satelit, repetoare, internet, pachet radio.
Comunicarea prin internet este mai deschisa decat comunicarea fonica, respectiv de telegrafie, in acest mod de lucru se poate face si comert, intrucat radioamatorul plateste convorbirea telefonica, respectiv comunicarea prin repetoare este finantata de alte grupari, asociatii. Un caz concret, se poate accesa pe banda de 144 MHz un receptor ce are legatura directa cu un server internet gratuit, finantat de un sponsor.
De pe internet se pot scoate informatii de orice natura, in orice domeniu de exemplu scheme radio, aparatura auxiliara telecomunicatiilor, diferite cataloage de piese, dar se pot pune si oferte diferite pe servere unori radioamatori din tara si strainatate
Pachet radio reprezinta comunicarea prin intermediul calculatoarelor este o comunicare digitala, se pot transmite si receptiona chiar imagini statice (SSTV) accesa internetul la repetoare din toate tarile ale lumii, concepute pentru radioamatori, chiar pe benzile de UUS, ce nu ar fi posibil numai maximum 400 Km in conditii normale.
Acest mod de lucru este posibil numai cu calculatoare moderne, dotate cu placa de sunet, placa de video de performanta, acces la internet. Aceste moduri de lucru pot fi folosite de numai radioamatorii care au un indicative eliberate de IGR teritorial. Indicativul este format din trei parti.
Prima parte reprezinta tara (prefixul) in cazul Romaniei YO, YR, Ungaria HA, HG, Rusia UA,UB, UC, etc. Israel 9X.
Partea a doua zona, judetul, cantonul. in Romania 2 reprezinta judetul Arad, Timis, Hunedoara, Bucuresti sufixul 3, Bihor 5...
A treia parte a indicativului este unic pentru fiecare radioamator format dintr-o singura litera, numai pentru statii performante de concurs, cum ar fi A,D,R, doua litere pentru radioamatori Old Man (batrini) si trei litere Eliberate din anii 60 AAA, AAB, LAS, LMN, mai putin litera K ca prima litera din combinatia de trei litere ce reprezinta ca este vorba de o statie de club De exeplu Clubul din Pecica YO2KBB. Comunicatiile de prima ora, schimbarile in domeniul de telecomunicattilor da revista de specialitate RADIOAMATORUL, respectiv QTC ul ce se transmite saptaminal pe banda de 3,5 Mhz.
Intrecerile sportive se fac in eter de obicei la sfarsit de saptamina, de poata sa tina o mansa, sau chiar 12 manse, de o ora, sau chiar de 24 de ore multe concursuri romanesti se tin luni, de doua ore.
Originalitatea radioamatorismului consta in faptul ca toti participantii lui sunt prieteni, cercul lor nu este limitat de distanta dintre ei sau de categoria sociala din care fac parte.
Radioamatorii pot face legaturi bilarerale la orice ora din zi cu radioamatorii din Europa, America, Africa, Australia, fiind corespondentul pe uscat, in avion, pe un satelit, sau pe mari si oceane. Poate fi radioamator si un maturator de strada sau un rege cum a fost regele HUSEIN al Iordaniei, sau regele Carlos al Spaniei.
Un alt sport legat de Radioamatorism este Radiogoniometria operativa, numit pentru tineret Vanatoare de vulpi. De fapt de ce este vorba determinarea directiei de propagare a undelor de radio cu ajutorul radiogoniometrelor. Cu un singur radiogoniometru se poate determina numai directia in care se gaseste statia de emisia. Cu doua radiogoniometre se poate determina chiar pozitia precisa cu ajutorul unei harti cu cunostinte minime de topografie. Si in acest sport am avut rezultate deosebite.
Pentru a obtine autorizatia de radioamator se da un examen sever din 7 sapte discipline, din care amintim NTS, trafic, electrotehnica, telegrafie. Candidatul trebuie sa fie foarte bine pregatit intru-cat obtinind o autorizatie are deja o diploma cu care se poate angaja in cadrul armatei, aeroport, reparator TV, radio sau sa obtina autorizatie de reparator de uz casnic ca persoana fizica, asociatie familiara, SRL.
Radioamatorismul este un sport complex. foarte frumos, putind fi la indemina oricui. Dar pe langa partile bune, placute exista la practicarea lui dificultati, greutati cum ar fi preturile ridicate al aparaturii adecvate, a sculelor, antenelor , pieselor de schimb.

PECICA 3. noembrie 2002 Prof, Adalbert Ban
maistru al sportului
YO2BYD

MANIPULATOR AUTOMAT RGA

Aparat realizat dupa trei scheme diferite, aparut in reviste de specialitate, respectiv, de la radioamatori, dar nerealizabile din cauza lipsei de piese necesare , realizarii montajului. Aparatul a fost realizat cu piese relativ ieftine , intrucat la diferite firme pretul circuitelor integrate poate sa fie chiar de 3 X mai scump.
Montajul rste realizat cu circuite integrate CMOS si relativ putine componente discrete . Aparatul functioneaza in conditii foarte bune in regim automat si semiautomata emitatoarelor RGA.
Acest montaj genereaza automat cu durate si intervale de timp precise , semnale Morse corespunzatoare grupurilor de caractere , folosite in radiogoniometrie, MOE vulpea nr 1, MOI vulpea nr 2, MOS vulpea nr 3, MOH vulpea nr 4, respectiv T sosirea. Avantajul cel mai mare montajului este ca consumul este foarte mic in jur de 1 mA ce depinde de valoarea a doua rezistente din montaj.
Circuitele de timp sunt integratele 4060, 4018, 4518. Baza de timp este data de quartul de frecventa 32768 Hz folosit in ceasuri electronice digitale. Primul circuit integrat genereaya impulsuri de o,5 sec, care este divizat in continuare cu 6 de al doilea integrat, respectiv cu 100 de al treilea circuit integrat. Decodorul este format din 3 diode, 1 rezistenta si un tranzistor. In colectorul tranzistorului apare un semnal dreptunghiular cu perioada de 5 minutesi gradul de umplere este de 1/5 .
Proiectarea cablajului a fost realizat de YO2LTA, realizarea computerizata de YO2LAS.
Montajul a fost realizat si in varianta 351 in locul 4o6o dar costul montajului se ridica cu cca 15oooo lei.Aparatul functioneaza perfect , la Radioclubul YO2KBB de 6 luni.Pretul cu care se poate realiza un asemenea aparat este 5o dolari.
La concursurile judetene si interjudetene se pun trei emitetoare in teren, respectiv al patrulea T-ul la sosire.
Punerea in functiune a automaticilor este urmatoarea:
Pornim vulpea nr. 1 - MOE care dupa un minut se opreste automat, dupa care pornim vulpea nr. 2 - MOI si asa mai departe, vulpea nr. 3 - MOS respectiv T-ul. Punerea la punct a automaticilor se poate face pe masa, conectarea la emitatoare se poate pune pe teren. In interiorul cutiei de plastic este montat un intrerupator ascuns, ca nici din greseala sa nu se poate opri automatica.

RADIOCLUBUL YO2KBB
Prof coordonator
Ban Adalbert
Maestru al sportului

CLUBUL ELEVILOR PECICA
JUD. ARAD
CERCUL DE RADIOAMATORI
YO2KBB

LUCRARE METODICA
SEMESTRUL II
ANUL SCOLAR 2003-2004

RADIOGONIOMETRIE OPERATIVA - VANATOAREA DE VULPI

Din multe puncte de vedere, concursul de Vanatoarea de vulpi se aseamana cu jocurile de orientarea turistica . De fapt vulpea este un emitator de o putere maxima de5 W , amplasat intr-un teren cu un relief variat, acoperit de preferinta cu paduri. De obicei, emitatorul este deservit de un operator autorizat, cine manipuleaza o automatica.
Statia de emisie reprezantind vulpea, va fi ascunsa in teren pentru a nu fi vazura de la o distanta mai mare de 3-5 metrii.Toate vulpile dintr-un concurs lucreaza pe una dintrta frecventele rezervate radioamatorilor , vulpile noastre din pecica functioneaza pilotate de quati pe frecventa de 3575 kHz, Emitatoarele poate fi la numar 3, 4, 5 plus un emitator T, care de fapt este o baliza. Si se afla in sosire.
Vinatorul are sarcina de a gasi vulpile intr-o ordine indicata, in timpul cel mai scurt, folosind in acest scop un receptor special, portabil. Conditia este ca ultima vulpe care sa fie vulpea nr. 4, care se afla la cca 10 metri de sosire. Pentru juniori, seniori se organizeaza concursuri si pe 2 m frecventa de lucru 144,000 - 144,100 MHz.
Aparatele de radiogoniometrie operative profesionale au doua antene, una telescopica, una cadru. Pentru determinarea pozitiei emitatorului se foloseste combinatia celor doua antene, iar in timpul detectarii vulpii se foloseste antena cadru. Antena receptoarelor de la Clubul elevilor Pecica sunt de tip bara ferita, receptorul este tip sincrodina, emitatorul pilotat de quart 5 watt.
Vinatorul nu are nici o informatie despre locul de amplasare a vulpii, dar ii sunt cunoscute frecventa de lucru, periodicitatea apelurilor lansate de vulpi si numerele de ordine ale acestora. In primul minut emite vulpea nr. 1, in telegrafie - MOE, in minutul al doilea emite vulpea nr. 2 - MOI si asa mai departe MOS, MOH, MO5. Baliza la sosire emite in continuu T. La concursurile pentru copii mici, se monteaza numai 3 vulpi si baliza, minutele 4 si 5 sunt libere si nu se emite nici un semnal

RADIOAMATORII PECICANI - INTRE SUCCESELE DE IERI SI UITAREA DE AZI
20 locuri I in 26 de ani

Titlurile principale...
1. De la cartof la RADIOCLUB
2. Discutii cu .........necunoscuti
3. Ce inseamna YO2KBB
4. Premii in diplome , cupe si atat
5. Ce sunt si ce fac radioamatorii
Pagina realizata de Pavel Sinca

ADEVARUL
27 Februarie 2004


SPORTURI MAI PUTIN CUNOSCUTE
RADIOAMATORISMUL

-Notiuni de radioamatorism de la a la z.

JURNAL PECICAN
2004

PECSKAI RÁDIOAMATŐRŐK SIKEREI A CRISIUS KUPÁN

La Chisineu -Cris a fost organizat editia a XXV-a cupei CRISIUS, elevii pecicani au obtinut 11 locuri I din cele 12 posibile. Cel mai bun timp in acest an a obtinut elevul Fit Cristian 14 ani, la fete Stocker Hilde - 10 ani.
Clasamentul pentru CUPA CRISIUS XXV
1. PECICA
2. Oravita- jud Caras Severin
3. Ineu
4. Nadlac
5. Chisineu- Cris

NYUGATI JELEN
12 MAI 2004


INVITATIA LA PRIMUL SIMPOZION

INTILNIREA RADIOAMATORILOR SI A SPECIALISTILOR 
IN TELECOMUNICATIILOR RADIO

In perioada 4-5 septembrie 2004 se organizeaza prima intilnire a radioamatorilor in orasul Pecica, oras din 22 aprilie 2004,
Intilnirea este organizata de Radioclubul Elevilor Pecica YO2KBB si Radioclubul Telecom Pecica YO2KQD cu sprijinul Consiliului Local al Orasului Pecica .
La aceasta intilnire sunt invitati reprezentanti din tarile vecine.
Locul intilnirii este noua Sala Sporturilor, in incinta careia sunt asigurate spatii de cazare, cca 40 locuri, spatii pentru targ si conferinte.
Participantii care sosesc in data de 3 septembrie au posibilitatea de cazare in incinta Salii sporturilor, respectiv noaptea de 4 septembrie spre 5 septembrie, gratuit, pe saci de dormit sau saltele pneumatice duse de ei, parcarea pentru masini pazita si posibilitatea de montare a corturilor.

In cadrul intilnirii se prevede prezentarea
a. a. realizazi teoretice si practice in domeniul comunicatiilor
b. experientelor in domeniul transmisiilor de Radioamatori via luna si sateliti artificiali si a conditiilor meteo privind propagarea
c. transfer de date si infofmatii prin Internet
d. transfer de date in legatura prin radiopachet
e. legaturi Internet-radio prin Echolink
f. constructii de echipamente de radioemisie si de masuratori
g. expozitie de QSL- uri radio
h. expozitie foto
i. concurs de gatit la ceaun-masa comuna

Simpozion Pecica 2004


RADIOAMATORII PECICANI ORGANIZEAZA SIMPOZION INTERNATIONAL
LEGATURI IN ETER

Radiocluburile YO2KQD si YO1KBB, in data de 4 septembrie organizeaza un Simpozion International de Radioamatori.
In data de 13-15 august urca pe Retezat in vederea concursului national de radio 144 MHz.
In anul 2003 primele 3 locuri la 1,2 GHz a fost castigati de radioamatori pecicani.

NYUGATI JELEN
22 IULIE 2004


INTILNIREA RADIOAMATORILOR PECICANI

• In data de 4 septembrie 2004 va incepe intalnirea radioamatorilor pecicani.

NYUGATI JELEN
27 August 2004


PECICA 2004
Multe regrete vor urma invitatiilor neonorate......

La primul sinpozion al radioamatorilor din orasul Pecica ne a onorat cu prezenta Gorge Pataki WB2AQC, de la cine am primit cateva rinduri, amintirile domniei sale despre radioamatorismului, fostul radioclub YO2KBB, Electrobanat Timisoara, respectiv despreprimul simpozion pecican. Iata articolul lui George:
Despre simpozionul Pecica 2004
In toamna lui 2004, cu ocazia pelerinajului meu anual la orasul meu natal Timisoara, am facut si o vizita la simpozionul radioamatoricesc din Pecica, judetul Arad.
Imi plac mult aceste adunari radioamatoriesti, ele fiind excelente ocazii de a intalni personal o multime de prieteni vechi de care ma leaga numeroase amintiri placute, precum si pe cei cu care am vorbit prin radio dar nu i-am vazut niciodata. Cu aceste ocazii intalnesc mereu multi cu care nu am avut nici o legatura in trecut si probabil nici nu voi avea in viitor, totusi ne leaga ca un numitor comunic: interesul si pasiunea pentru radioamatorism.
Imi plac si talciocurile care se organizeaza cu aceste ocazii. Imi amintesc de tineretea mea cand umblam prin piata de vechituri din Timisoara si cumparam aparate de radio stricate, uneori arse, sa recuperez piesele intrebuintabile. Pe atunci nu prea existau pravalii cu astfel de produse, necesare constructiilor de radioamator.
In ultimii ani frecventez talciocurile sa adun lampi de radio vechi pentru colectia mea. Aceasta pasiune este o reactie nostalgica care duce tot la tineretea mea cand eram ucenic intr-un atelier de reparat radiouri si mai tarziu chiar ca radiotehnician angajat intr-o cooperativa.
Sa revin la Pecica. Am auzit ca in aceasta mica localitate de vre-o 13000 de suflete, abea declarat oras, se afla un nucleu de radioamatori entusiasmati care si-au organziat nu unul dar chiar doua radiocluburi active. Acest lucru m-a intrigat caci mi-am pus intrebarea care de altfel era si in mintea multora, cum s-a realizat acest lucru. In Romania sunt foarte multe orase mult mai mari, cu potentiale de recrutare si organizare mult mai numeroase si unde totusi nu s-a facut aproape nimic asemanator.
Chiar in orasul meu Timisoara cu o populatie de vre-o 20 de ori mai mare ca cea din Pecica, cu multe scoli, facultati, institutii de cultura, intreprinderi mari si mici, nu exista pana de curand nici o initiativa asemanatoare. In ultimii ani insa, vazand totala impotenta a celor de la radioclubul judetean si ceace a ramas de pe urma lui, s-a organizat radioclubul QSO Banat ceace promite o adevarata inviere a radioamatorismului in acest oras.
Am vrut sa vad miracolul din Pecica, incarcat cu niste reviste, manuale, harti, tricouri si sepci pentru tombola lor, am ajuns primul la Pecica intr-o vinerea dimineata. Sala Sporturilor era inca inchisa, stateam cu bagajele in fata usii, asteptand organizatorii sa o deschida.
Cand au sosit am inceput sa pregatesc pachete pentru radiocluburile care si-au anuntat participarea, sa raspandesc materialul adus la cati mai multi. Restul s-a dat la tombola, un punct de atractie major la aceste simpozioane.
Vineri si mai ales sambata dimineata a inceput lumea sa vina de prin localitatile din jur, chiar si Vasile, secretarul general al Federatiei Radioamatorilor din Romania a venit din Bucuresti. De fapt aceste simpozioane si intalniri radioamatoricesti au fost denumite “ciobanitiade” in onoarea celui care le-a initiat.
S-au facut niste prezentari care daca erau mai interesante ar fi fost audiate cu mai multa atentie. Aceste scurte conferinte trebuiau sa fie de natura tehnica dar mai la toate tinute prin zona, acelas timisorean a plictisit audienta recitand un numar nesfarsit de realizari, adevarate si inchipuite, pe care cica le-a avut in lunga sa cariera.
Sistemul acustic a fost defectuos, nu s-a prea inteles ce spuneau vorbitorii ceace in unele cazuri era chiar binevenit. Cauza era ca sala fiind construita pentru evenimente sportive nu era pregatita acustic si ca pozitionarea microfonului si a difuzoarelor nu era aleasa judicios.
Talcioc practic nu a fost desi multi participanti aveau acasa mult material de care ar fi putut sa dispuna dar aceasta fiind prima manifestare de acest fel, oamenii nu prea aveau experiente de acest gen.
S-a facut un panou unde participantii putea sa afisesze QSLurile lor, marcandu-si astfel prezenta, putini insa au facut acest lucru caci majoritatea nu s-a gandit sa le aduca de acasa. Unii, spre rusinea lor, nici nu au avut ce sa aduca.
In anunturile pentru simpozioanele viitoare s-ar putea introduce mici notite amintind celor care intentioneaza sa vina sa pregateasca si sa aduca ciurucurile lor pentru talcioc si QSLuri pentru panou.
In fata Salii Sporturilor s-au instalat ceaunuri mare cu mancare buna; se putea cumpara si bauturi racoritoare.
S-au instalat niste antene, s-a efectuat legaturi demonstrative de radio, s-a facut legatura cu internetul, etc.
Am vazut si o curiositate: era un barbat care mereu umbla de aici pana acolo, observa, asculta si nota totul ce a vazut fara sa spuna nimanuia nimic. Am crezut ca este un securist amator care s-a deconspirat umbland cu un carnetel in mana, inregistrand tot ce vedea si auzea. Pana la urma am aflat ca nu era o iscoada a vechiului regim caruia s-a uitat sa I se spuna ca timpurile s-au mai schimbat, ci era un radioamator adevarat; Carol YO2LXW, din Hunedoara, care a adunat material pentru un reportaj bun publicat ulterior in Radioamator.ro.
Era o atmosfera placuta si productiva. Ca parte negativa se poate mentiona tendinta unora de a abuza sistemul de amplificare, umpland sala si chiar imprejurimile cu o muzica puternica si zgomotoasa, chiar si in timpul noptii cand unii doreau sa se odihneasca. Cauza era consumul excesiv de bauturi alcoholice a unora si lipsa de control al organizatorilor.
Bela YO2BYD m-a dus sa-mi arate Pecica, chiar si unul din cartierele rromilor maghiari, unde am vazut si auzit lucruri foarte interesante. De exemplu, nu stiu cati cunosc acest lucru, ca baietii nascuti in multe familii de rromi primesc nume feminine in loc de masculine cum ar fi normal. Dece oare aceasta predilectie fata de Maria si Lenuta, in loc de Petru si Pavel? Simplu, sa nu fie chemati la armata!
Ziua de Sambata era cea mai activa cu cei mai multi participanti.
Sambata seara, un avocat local, simpatizant si sprijinitor al radioamatorismului, m-a invitat la un mic restaurant local la niste placinte cu branza dulce, mancarea mea favorita. De fapt ca o anumita mancare sa fie o favorita de a mea trebuie sa indeplineasca 2 conditii: sa fie dulce si sa fie gratis. Placinta asta indeplinea din plin ambele aceste cerinte.
Ca sa exploatez la maximum resursele locale am luat cu mine si 2 prieteni din Timisoara, pe Misu YO2BH si pe George YO2BB, pe posturi de garzi de corp. A venit si Bela YO2BYD, sufletul si organizatorul radioamatorilor din Pecica, precum si o doamna locala care s-a auto-invitat la masa noastra si pe care Bela o ciupea din cand in cand sub masa.
Indicativul unuia din radiocluburi din Pecica este YO2KBB. Imi amintesc ca prin 1955-60 acesta era indicativul unui radioclub foarte activ al fabricii Electromotor din Timisoara, o pepeniera de multi amatori foarte buni, ca ing. Ilie Ungureanu, Iosif Bartl, ambii de mult decedati.
Acum YO2KBB isi continua aceasta traditie de a crea noi radioamatori.
Desi nu am gasit nici o lampa pentru colectia mea, caci in afara de doi insi cu foarte putine materiale, nu era un talcioc, eu am avut multa placere caci am intalnit si cunoscut multi radioamatori foarte simpatici.
Duminica dimineata, am plecat cu masina inapoi la Timisoara cu Misu YO2BH si George YO2BB.

 Simpozion 2004

NEMZETKŐZI RÁDIOSTALÁLKOZO PÉCSKÁN
Articol in limba maghiara

NYUGATI JELEN
20 mai 2005

Pecica cum ne vad altii
Orasul Pecica, jud. Arad
Gazda intalnirii radioamatorilor si a specialistilor in telecomunicatii radio, 28 mai 2005
László Hadnagy YO5AEX
Situata in Campia Aradului, pe malul drept al Muresului, Pecica are o asezare geografica avantajoasa, aflandu-se langa drumul international E64, la 23 de km de municipiul Arad si la 25 km de orasul de granita Nadlac. Pecica, una din cele mai vechi asezari rurale din judetul Arad, devine oras in anul 2004. Localitatea se intinde pe o suprafata de 0,5 km patrati, de ea apartinand 18 km patrati teren arabil si 4,5 km patrati padure.
Sapaturile arheologice efectuate in secolele XIX-XX arata, ca zona a fost locuita inca din epoca bronzului. Prima atestare documentara a localitatii Pecica se gaseste in registrele diecezale papale din 1329. Forma actuala a localitatii a inceput sa se contureze dupa incetarea ocupatiei oto-mane, in secolul XVIII-lea si din punct de vedere administrativ pana in 1960 s-a constituit din doua parti: partea estica a fost Pecica Romana iar cea vestica Pecica Maghiara sau Rovine.
In apropierea Pecicai se gasesc si monumente arhitectonice. La 3 km se afla manastirea ortodoxa sarba din Bezdin, construita in secolul XVI-lea, la 11 km manastirea ortodoxa romana Hodos-Bodrog, a carei atestare documentara dateaza din 1213 si la 10 km se gasesc ruinele manastirii lui Ahtum, pomenit in documente din 1204.
In oras convietuiesc aproximativ 12.000 de locuitori, de diferite nationalitati. Cele mai mari confesiuni religioase sunt cea ortodoxa cu 6500 si cea catolica cu 4500 enoriasi.
In anul scolar 2003-2004 invatamantul pecican s-a desfasurat 1n 13 cladiri, cursurile au fost frecventate de 400 prescolari, 600 elevi in clasele primare,si 616 in gimnazii.
Orasul dispune de un dispensar medical renovat si un camin pentru pensionari.
Pana nu demult principala sursa de venit a locuitorilor a fost pamantul, care da roade foarte bogate, dar si aici au aparut activitatile industriale si de prestari de servicii.
Viata localitatii si a imprtejurimilor a fost strans totdeauna de raul Mures, ca ruta comerciala. Zona este bogata si cunoscuta, chiar si in strainatate, pentru fauna cinegetica compusa din: cerbi carpatini, cerbi lopatari, mistreti, iepuri, fazani si vanat de balta. In subsolul pecican exista zacaminte de apa termala. Utilizarea acesteia in scopuri turistice si medicale poate creste atractivitatea localitatii.
Radioamatorii judetului Arad reprezinta o adevarata forta in ceea ce inseamna radioamato-rism. In septembrie 2000 s-a constituit Radioclubul Judetean Arad, ca persoana juridica, nonprofit cu scopul principal de descoperire si indrumare a tinerelor talente, practicarea radioamatorismului, cu respectarea reglementarilor privind radiocomunicatiile, in colaborare cu Ministerul Tineretului si Sportului si a Federatiei Romane de Radioamatorism. In prezent, presedintele asociatiei: Radioclubul Judetean Arad (YO2KBQ) este Dl. Atanasiu Iulian care poseda indicativul de radioamator YO2LIS. In judetul Arad initiativa este polarizata de asociatie, dar realizata cu ajutorul radioamatorilor.
In orasul Pecica functioneaza doua asociatii (cluburi) ale radioamatorilor. Primul a luat fiinta in 1978 la initiativa radioamatorilor: Adalbert Ban YO2BYD, Stefan Stanciu YO2BTL si Hans Ioan Billi YO2BUG, actualmente Clubul Elevilor si copiilor Pecica avand indicatiovul YO2KBB. In anul 1998 ia fiinta Radioclubul Asociatiei Sportive Telecom Pecica la initiativa radioamatorilor: Doru Alin Waldeck YO2LFP, Mihai Nicolae Caragata YO2LBL si Ioan Mezei YO2LIE. In oras sunt 25 de radio amatori care detin indicative individuale de emisie receptie.
Pe parcursul anilor de cand isi desfasoara activitatea participand la competititii interne si internationale a obtinut numeroase titluri si premii, dintre care as aminti titlurile de campion national si premii la creatia tehnica. In anul 2004, Pecica devine oras, gazduieste Intalnirea transfrontaliera a primarilor, iar radio amatorii cu sprijinul Primariei orasului organizeaza primul Simpozion - intalnire a radioamatorilor, cu participare internationala, in noua Sala a Sporturilor din localitate. Acum acesti sportivi se preocupa pentru organizarea, editiei a II-a, a Intalnirii radioamatorilor si a specialistilor in telecomunicatii radio.
Materialul publicitar Pecica-trecut si prezent mi-a intarit convingerea ca Pecicanii primesc cu ospitalitate vizita celor care se intereseaza de orasul lor. Sper sa ma conving de acest fapt. Oricum le doresc reusita si mult succes.
László Hadnagy YO5AEX
346

• Comentariu postat de Peter Dan YO5PCX la data de 2005-05-30 17:50:50 (ora Romaniei)
Felicitari pentru prestatia deosebita si pentru eforturile pe care le-au facut toti cei ce s-au implicat in realizarea acestei intalniri radioamatoricesti. O impresie deosebita a avut-o si perietenul nostru OE3AAS care s-a simtit extraordinar, el nevenindu-i sa-si creada ochilor de ospitalitatea PECICANA. Multe radiocluburi ar trebui sa ia exemplu si sa incerce sa faca si ei asa ceva. 73 si toate cele bune de yo5pcx
• Comentariu postat de Varga Sándor (op. Sanyi) HA7YO la data de 2005-05-30 23:20:01 (ora Romaniei)
Veni, vidi si am rámas perplex de extraordinara primire, ospitalitate si organizare páná ín ultimul amánunt. Sínt deosebit de impresionat de permanenta atentie cu care am fost ínconjurat din clipa sosirii ín gará , páná la plecare. Am simtit o prietenie adeváratá, altruistá; multumesc organizatorilor si participantilor si ín mod special "arhangelului" nostru Vili. Pentru noi , íntílnirea de la Pecica a devenit ETALON ín domeniu. 73 si sá ne vedem cu bine, HA7YO op.Sanyi(ex.YO5AML)
• Comentariu postat de Roman Vasile YO5FMT la data de 2005-06-03 22:26:55 (ora Romaniei)
Minunat loc,minunati oameni!!!Am fost prima oara,dar cred ca nu voi mai rata nici o editie! Pacat ca nu am putut veni de vineri si sa stau pana duminica...A fost foarte bine ca talciocul a fost redus,asa ca a ramas mult mai mult timp pentru discutii si nesfarsitele povesti radioamatoricesti. De ospitalitate ce sa mai vorbim?Nota 10+60dB!! VA MULTUMIM DIN INIMA PECICANILOR!!!!

20 MAI 2005

Programarea simpozionului editia a III a
Pe site RADIOAMATORUL.ro

Simpozionul şi întâlnirea transfrontalieră a radioamatorilor
Editia a III-a, Pecica, 26 - 28 mai 2006
László Hadnagy YO5AEX
Prin amabilitatea colegului Waldeck Doru YO2LFP am primit Invitatia pentru a participa la cea de a III-a editie a Intalnirii de la Pecica, judetul Arad. Avand in vedere succesul intalnirii si experienta acumulata organizatorii, impreuna cu ceilalti radioamatori din localitate, se preocupa intens pentru organizarea editiei din acest an. Cred ca sunt in asentiment cu organizatorii de a publica Invitatia catre toti radioamatorii, din tara si de peste mari si tari, pentru a onora cu prezenta aceasta manifestare. Organizatori:
• Radioclubul Judetean Arad YO2KBQ;
• Centrul Cultural Judetean Arad;
• Radioclubul elevilor si copiilor Pecica YO2KBB;
• Radioclubul Telecom Pecica YO2KQD.
Informatii si persoane de contact:
• Gheorghe Poncu YO2MAB; Tel: 0744.773.782. Ban Adalbert YO2BYD; Tel: 0742.997.989.
• Waldeck Doru YO2LFP; Tel: 0744.530.917.
• site-ul http://www.yo2kbq.ro/SimpoPecica2006
Iata programul pe care il propun organizatorii editiei:
Vineri - 26 mai 2006
o Prezentarea participantilor care nu vor sa fie ultimii, cazarea lor,
o Pregatirea pentru simpozion, prezentarea pentru expozitie a echipamentelor,
o Masa de seara, discutii nocturne si distractie.
Sambata - 27 mai 2006
• Ora 10 - Deschiderea festiva,
• Expunerea secretarului Federatiei Romane de Radioamatorism - Vasile Ciobanita YO3APG,
• Experiente in domeniul transmisiilor radio EME - Doru Zaslo YO2AMU,
• Transvertere 144 - 1296 MHz. - Ioan Billi YO2BUG,
• Expoziţie de QSL-uri si fotografii radio - Bela Ban YO2BYD,
• Radioamatorismul - teste si rezultate obtinute - Suli Iulius YO2IS,
• Promovarea radioamatorismului in cadrul radioclubului apartinand Clubului Elevilor si Copiilor YO2KCM - Nicusor Paul,
• Electronica si atragerea tineretului - Pavel Seredan YO2LFX,
• Experiente privind concursul "O zi plina de vara" - Florin Rob YO2LRR,
• Reteaua de urgenta realizare si activare. Experiente acumulate. Colaborarea cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arad - Iulian Atanasiu YO2LIS,
• Reteaua de urgenta, intre necesitate si posibilitati - Gheorghe Poncu YO2MAB,
• Prezentare de lucrari personale (antene, aparatura emisie-receptie, experiente proprii, alte realizari.
• Program artistic prezentat de copii,
• Targul radioamatorilor,
• Evaluarea rezultatelor, concursul de gatit la catlan, masa de pranz,
• Discutii libere si voie buna.
Duminica - 28 mai 2006
• ora 15:00 Sfarsitul simpozionului si al intalnirii.
73, ne revedem la intalnire, la Pecica!
László Hadnagy YO5AEX
566

• Comentariu postat de Paul YO9CMF la data de 2006-05-13 17:06:49 (ora Romaniei)
Prea frumos dar prea departe!!!
• Comentariu postat de popa carmen YO5OKO la data de 2006-06-04 19:50:13 (ora Romaniei)
Felicitari organizatorilor!Intr-o lume plina de intrigi si rautati mai exista si lucruri frumoase. Dupa un drum lung oboseala a disparut odata cu rasaritul de soare la Pecica! SUPER PAINEA! SUPER TOMBOLA ! SUPER TOT ! A surprins in mod placut nr. mare de radioamatoare !? Ne-a placut organizarea oraselului, aduce a Occident. Vom reveni, poate chiar in august. Multumim YO2 BYD. Salutari si sanatate de la YO5 OKO si YO5 DDD.


Radiogoniometrie operativa
PALMARES

Gurahont CUPA ZARANDULUI 1975, 1977 loc I si Cupa transmisibila
1. Cladova, Casoaia, Ceala-Arad 1976, 1977- Loc I si Cupa Transmisibila , 1978, 1980- Loc II, 1985- Loc I
2. Poneasca 1976 Campionatul national RGO Sisa Iosif Vicecampion National
3. Cupa Banatului 1977 loc II
4. Cupa Tara Crisurilor 1977 loc I
5. Buzau Campionatul National RGO loc XII
6. Sfantu Gheorghe-Covasna Cupa Cartofului loc I
7. Cupa Crisius loc I 2000, 2001,2002, 2003, 2004.

Nu se poate obtine un rezultat bun sau foarte bun fara aparatura de inalta performanta, asa ceva este si VULPEA AUTOMATA , Piesa de baza este MANIPULATORUL AUTOMAT,


MANIPULATOR AUTOMAT RGA

Aparat realizat dupa trei scheme diferite, aparut in reviste de specialitate, respectiv, de la radioamatori, dar nerealizabile din cauza lipsei de piese necesare, realizarii montajului. Aparatul a fost realizat cu piese relativ ieftine, intru-cat la diferite firme pretul circuitelor integrate poate sa fie chiar de 3 x mai scump.
Montajul rste realizat cu circuite integrate CMOS si relativ putine componente discrete. Aparatul functioneaza in conditii foarte bune in regim automat si semiautomata emitatoarelor RGA.
Acest montaj genereaza automat cu durate si intervale de timp precise, semnale Morse corespunzatoare grupurilor de caractere, folosite in radiogoniometrie, MOE - vulpea nr, 1, MOI - vulpea nr. 2, MOS - vulpea nr. 3, MOH - vulpea nr. 4, respectiv - T sosirea. Avantajul cel mai mare montajului este ca consumul este foarte mic in jur de 1 mA care depinde de valoarea a doua rezistente din montaj.
Circuitele de ceas sunt integratele 406o, 4018, 4518. Baza de timp da quartul de frecventa 32768 Hz folosit in ceasuri electronice digitale. Primul circuit integrat genereaza impulsuri de 0,5 sec. care este divivat in continuare cu 6 de al doilea integrat, respectiv cu 100 de al treilea circuit integrat. Decodorul este format din 3 diode, 1 rezistenta si un tranzistor. In colectorul tranzistorului apare un semnal dreptunghiular cu perioada de 5 minutesi gradul de umplere este de 1/5 .
Proiectarea cablajului a fost realizat de YO2LTA, realizarea computerizata de YO2LAS.
Montajul a fost realizat si in varianta 351 in locul 4060 dar costul montajului se ridica cu cca 150.000 lei. Aparatul functioneaza perfect la Radioclubul YO2KBB de 6 luni. Pretul cu care se poate realiza un asemenea aparat este 50 dolari.
La concursurile judetene si interjudetene se pun trei emitatoare in teren, respectiv, al patrulea T-ul la sosire.
Punerea in functiune a automaticilor este urmatoarea: Pornim vulpea nr. 1 - MOE, dupa un minut se opreste automat, dupa care pornim vulpea nr. 2 - MOI si asa mai departe vulpea nr. 3 - MOS, respectiv T-ul. Punerea la punct a automaticilor se poate face pe masa, conectarea la emitatoare se poate pune pe teren . In interiorul cutiei de plastic este montat un intrerupator ascuns, ca nici din greseala sa nu se poate opri atomatica.

RADIOCLUBUL YO2KBB
Prof coordonator
Ban Adalbert
Maestru al sportului

TITLURI SPORTIVE

Maestru al sportului

1. Ban Adalbert YO2BYD
2. Billi Ioan YO2BUG
3. Patas George sk. YO2IU

RADIOAMATORI ONORIFICI AI CLUBULUI YO2KBB

LEON ARYS sk. ON5EU -Brussel
ROGER WALKISE ON4KRW -Brussel

RGO APARATURA, STATII DE EMISIE, ANTENE

1. Radioreceptor sincrodina pentru banda de 80 m
Start spre viitor- autodotare 1984 decembrie
2. Emitator radiogoniometrie pilotat de qurat
3. Automatica pentru emitator
4. Ceas pentru automatica

ACTIVITATI , SIMPOZIOANE

1. Primul Simpozion pentru radioamatori 2004
2. Al doilea simpozion pentru Radioamatori 2005
3. Al treilea simpozion transfrontaliera Pecican

BOGRACSOS A LA IDUL PISTA 2006

1. Carne de oaie 20 kg ( 20 ,15) 65.000 x 10 650.0000
2. Ardei gras 5 buc, sau 1 kg 135.000 lei 135.000
3. Ceapa 4 Kg 15.000 X 4 60.000
4. Chimion 2 Pachete ( 3 ) 8000 X 2 16.000
5. Foi de dafin 2 Pachete 3.000 X 2 6.000
6. Vin rosu 1 Sticla ( 2l ) 60.000 – 2 litrii 60.000
7. Erős Pista 2 sticlute ( 10 dgr ) 16.000 x 2 30.000
8. Usturoi 250 grame ( 30 g ) 104.000 per kg 55.000
9. Rosii 1 kg 70.000 70.000
10. Untura 1 kg, 1. kg olaj 50.000 50.000
11. Delicat 4 tasak 31.000- 1 kg 31.000
11. Coniac Alexandrion 250 gr 200.000 – 7 dl 80.000
12. Cartof 15 kg 15.000
13. Varza 20 kg 24.000
14. Paine 250g-1 portie 10 kg
15. Nucsoara 1 plic
16. Sare ( 1 kg )
17. Piper ( 6 kg ) nagy csomag
Nu intra in calcule condimente in valoare de 300.000 lei care este secretul bucatarului.

BUCATARI 2006

Mester Josif maistru bucatar carne de oaie
Idul Pista bogracsos tiganesc carne de oaie
Lelik Jozsef macskas carne de porc
Salamin Piroska carne de vita
Terike a lui Oaia carne de vita
Ruscsanszky Gyula carne de porc

Pecica 2006-05-08
Adresa Radioclubului YO2KBB
317235 PECICA str. 336 nr. 1
Judetul ARAD
Telefon 0257-468206
http://www.yo2kbb.go.ro
yo2kbb@freemail.hu

Pecica in cateva cuvinte

Pecica, devine oras in anul 2004, are aproximativ 11.500 locuitori, 25 km de Nadlac vama cu Ungaria, 25 km de Arad, drumul international E 68 traverseaza localitatea.
Una din cele mai vechi asezari rurale din judetul Arad , era locuita din cele mai vechi timpuri. Sepaturile arheologice efectuate in secolele XIX-XX , la santul mare, din hotarul orasului arata, ca zona a fost locuita inca din epoca bronzului. Face parte din asa numita cultura Periam-Pecica. Aceasta cultura s-a transformat intr-o cultura a fierului, purtatorii acestei culturi fiind tracii si celtii.
In secolele VIII-IX, intra sub influenta statului bulgar, in secolul X-lea va face parte din ducatul Glad, dupa care a lui Ahtum, mai tarziu de regatul feudal ungar.
Raul pecicanilor este Muresul . In acea vreme pe care s-a transportat lemne, sare din Ardeal, .
In secolul al XVIII-lea si din punct de vedere administrativ, pana la unificarea din 1960, s-a constituit din doua parti, Pecica Romana, si Pecica maghiara, numit si Rovine.
Pecica maghiara devine oras cu stampila proprie din anul 1837, Pecica Romana din anul 1846 si localitatile pierd statusul de oras in anul 1900, devenind comuna, pana 2004, cand primeste din nou rangul de oras.
Prima atestare documentara a localitatii se gaseste in registrele diacezale papale din 1333-1334. Din aceste secole cunoastem 30 de asezari mici dintre care si Pecica, cum ar fi Popin, Hodos-Bodrog, Sionda, Basaraga, Marian, denumiri folosite si azi de pecicani.
In 1552 stapanirea otomana se extinde pana la Mures si fiind totodata si granita intre imperiul ottoman si habsburgic. In 1579 Pecica are 353 familii inregistrate in imperiul otoman. In 1735 se izbucneste rascoala granicerilor, condusa de Pero Seghedinat. In anul 1752 se desfinteaza regimentul de graniceri, si acceasi timp stabilesc ungurii im Pecica Raportul celor doua etnii este 60-40 %
Orasul Pecica este intins pe o suprafata de 5 km patrati Monumentele arheologice ce gasimin jurul orasului Manastirea Bezdin 3 km, Manastitea Hodos -Bodrog 11 km, Ruinele manastirii Ahtum 10 km. Orasul Pecica are 13 cladiri pentru scoli, , Liceu cu 3 clase paralele, Scoala generala si cu limba de predare maghiara, Clubul Elevilor cu 12 cercuri, 2 radiocluburi, YO2KQD si YO2KBB, 27 radioamatori cu indicaiv de emitator receptor, 30 radioamatori receptori.
Aparatura de YO2BUG la simpozion

Pecica in anul 1896 Pictura de Braun


Stampila Pecica maghiara si romana 1837 1846


FLORA SI FAUNA IMPREJURIMII ORASULUI PECICA

Zonele limitrofe a localitatii sunt interesante din punct de vedere peisagistic si bogate din punct de vedere economic.
Cercetarile floristice si faunistice au dovedit ca ultimul peisaj natural pe aceste meleaguri a fost SILVO-STEPA de LUNCA, cu paduri deoresionate , joase cu albii si canale vechi, colmatate sub forma de ochiuri in tot timpul anului formind japsee, belciuri si mlastini.
Apa stagnanta provine din precipitatii din stratul acvifer freatic, dar in special din apele inundate ale raului Mures care strabate regiunea de est la vest. Dea lungul raului se intinde o padure de galerie luxurianta ca o dovada a caracterului de silvo-stepa de lunca a zonei.
Nu lipsesc insa terenurile insorite aride nisipoase sau chiar formatiunile loessoide.
Aceasta formatiune de natura primitiva nu a fost deranjat pana in secolul XIX cand au fost incepute lucrarile de regularizare a albiei raului. Datorita regularizarii albiei, din elementele naturii primitive s-au pastrat foarte putin, totusi din punct de vedere peisageristic si prin diversitatea si bogatei florei si faunei, lunca Muresului este printre cele mai bogate din Bazinul Carpantin.
Mentionez ca o serie de elemente peisagistice de natura primitiva s-au pastrat pana in zilele noastre, unde au gasit refugiu si conditii de supravietuire o serie de plante si animale cum sunt Nufarul alb - NYMPHAEA ALBA, in balti si mlastini, Ruscuta - ADONIS VERNALIS, prin pajiste si pasuni insorite si pajisti aride, starcul cenusiu si Egreta mica in padurea de lunca.
Nufarul alb 

 Manastirea Hodos Bodrog

Omagiu inaintasilor nostrii

Iubirea copiilor, munca extrascolara am invatat-o, inca din copilarie, activitatea tehnica la Pecica este inca din anii '50. Sa ne amintim cu drag de inaintasilor nostrii, este un mare pacat ca activitatea tehnica a disparut de pe paleta activitatiilor extrascolara, cum erau , navomodelismul, rachetomodelismul, micile gospodine, karting, lucrul manual, metrologie.

Casa Pionierilor Pecica
19.. - 1975

Director Sas Iosif 19.. - 1957
Instructor Hallai Gabriela
Director Prof. Moldovan Porfirie sk. 1957- 1960
Instructori
Inv. Mihalcea Angela 1957-1960
Inv. Koncsek Iosif sk. 1957-1960
Cercul de teatru de papusi,,desen, lucru manual
Inv. Gulacsi Rozalia 1957- 1959
Cercurile Cerc dramatic, dansuri populare, dansuri moderne, micile gospodine miini indeminatice
Prof. suplinitor maistru Sulea Nicolae 1959- 1966
Cercurile navomodele aeromodele
Director Inv. Budacsek Maria 1960 1968
Cercul de corespondenta
Instructoare Inv. Tigu Popati Doina 1961 1965 cerc de corespondenta
Inv. Ardelean Popati Doina 1961 1965
Instructoare, inv. Ardelean Noghiu Doina 1965-1965 cerc de corespondenta, mini indeminatice
Prof suplinitor Inv. Gulacsi Rozalia 1964 1966
Cercurile Cerc dramatic, micile gospodine, miini indeminatice
Inv. Zavoda Dina Georgeta 1964- 1966
Cercurile dansuri moderne si populare
Prof suplinitor Inv. Gulacsi Zoltan sk. 1960 1968 ½ catedra
Cercurile muzica orchestra
Prof. Parv Floare sk. 1966 1968 cateva ore
Cercurile sa ne cunoastem patria, metrologie
Prof Crisan Emilia 1960 1964
Cercul Micii naturalisti
Inv. Petescu Draghina sk. 1960 1964
Cercul Micile gospodine
Prof. Toth Iosif 1966 1968
Cercul foto
Prof. Wunsch Constantin 1966 1968
Prof. Seman Lucian 1966 1968
Cercul de pictura

1966-1968
Director inv Kiss Budacsek Maria
Inv Ardelean Noghiu Doina

1968 septembrie 1 s-a desfintat Casa Pionierilor

Cercurile intre 1966 -1968 se desfasoara in afara orelor de curs

1966 -1968
Cerc de pictura prof. Seman Lucian
Cerc de foto prof. Toth Iosif si Wunsch Szilard (Constantin )
Cercul de muzica si orchestra prof. suplinitor Gulacsi Zoltan si Gulacsi Etelca (cerc de muzica )
Cerc Sa ne cunoastem patria si metrologie Prof. Parv Floare

Activitati in timpul anilor mai insemnate
Inv. Gulacsi Rozalia

- Activitatile se desfasooara duminica la Casa Pionierilor;
- Sarbatorirea marele sarbatori nationale;
- Organizarea unor serbari scolare;
- Organizarea concursurilor intre clase, scoli, dirctori, instructori, responsabili de cerc;
- Organizarea unor expozitii din lucrarile confectionate la Casa Pionierilor;
- Foc de tabara in fiecare an in padurice, cu program artistic;
- Excursii.

La Arad
Vizite in muzeu, parcul copiilor, palatul copiilor, abatorul vechi, Fabrica de conserve Refacerea, Fabricile textile, uzine, etc
La Timisoara Palatul Copiilor,m muzee, cladiri mai insemnate, plimbari in centrul
La Oradea, Baile Felix
La Casoaia excursii cu parintii
Excursii in satele invecinate
Activitati in cercul MICILE GOSPODINE
Copii invata gatitul mincarii, copt prajituri, pusul compotului pe iarna, muraturi, facutul dulcetilor, facutul curateniei, spalatul rufelor,
Activitatea Maini indeminatice la acest cerc copii invata tricotare, crosetare, brodare, de diferite tipuri, confectionarea covoarelor, tapiserie, .
Casa Pionierilor are un miniatelier de confectionat covoare, din lucrarile copiilor sun organizate expozitii, dupa care copii duc acasa lucrarile facute de ele.
Activitatea de Lucru manual copii invata munca cu unelte ca burghiu ciocan surubenita inramarea fotografiilor, confectionarea geamurilor, laditelor, etc.
Din lucrarile copiilor, fotografiile realizate, se colfectioneaza un album foto, care contine cate o pagina al fiecare Casei Pionierilor, , unde pecica primeste, premiul special al juriului , premiu inminat la Timisoara.
Se organizeaza, discoteci de dupamasa, unde este si un mic montaj literal, program artistic
Programul artistic este ajutat de Andrei Gall sk. contabil la acordeon, si muzicantul Ioan Boldizsar sk.

Activitatea de invatamint extrasolar, intre anii 1968 1974 se desfasoara in scoli, fara sediu propriu.. In anul 1975 se reface munca in sediu proprie, in doua cladiri, unul in sediul vechi, din centrul comunei, vis a vis de parc, si celalat in casa Manea vis a vis de momacul romanesc, cladire ce am pierdut 1n anul 1980, impreuna cu cabana de agrement pe dealurile Siriene. In anul 1985 Casa Pionierilor a fost mutata din nou in casa Manea, pana in 1998, dupa care a fost mutata in casa Jugu, langa Caminul cultural, o casa nationalizata inca din anii '50 unde se desfasoara activitatea si in momentul de fata.

Din amintirile D-nei Kiss Budacsek Maria
Arad 3 septembrie 2003

In data de 1 ianuarie 1960 Doamna Maria Budacsek este numita Directoarea Casei Pionierilor Pecica. Carma Casei Pionierilor primeste de la Domnul profesor Porfirie Moldovan SK.
Cadrele didactice din acea vreme.
Angela Mihalcea
Catedra intreaga compusa din instructor educatie politica, micii corespondenti. In afara de aceste cercuri ea se ocupa de activitatile extrascolara, programe de duminica, excursii, vizite, concursuri, expuneri, ajuta scolile din pecica la activitatiile pionieresti, etc.
Sulea Nicolae
Catedra intreaga navomodele, aeromodele, atelier bine dotat, participa la multe concursuri, si obtine multe diplome. ( cercul pe care am frecventat si eu, dupa 40 de ani inca pastrez vasul TITANIC, construit de mine
Emilia Crisan
Catedra intreaga, micii naturalisti, catedra ce a functionat foarte bine. Profesoara de specialitate.
Draghina Petescu sk.
Jumatate de catedra micii gospodine, a invatat copii la gatit mincare, copt prajituri, din materia prima, dusa de copii, mincarurile finalizate au fost consumate de copii participanti la cerc.
Gulacsi Zoltan sk.
Jumatate de catedra, catedra de instrumente muzicale, (10 mandoline, in dotarea Casei Pionierilor, celelalt instrumente, erau a copiilor, viori, acordeoane, ghitare pentru orchestra, Mai tirziu, teoria, solfegiul, era predata de D-na, Etelca Gulacsi, sotia lui Zoltan, D-l Gulacsi, se ocupa in continuare numai de orchestra.

In anul 1960 Casa Pionierilor se muta in cladirea din centrul cominei Pecica, in parc, cladire ce a functionat pana in anul 1947 ca Banca comunala. (cladite linga casa doctorului Popescu). Inainte de a muta in cladire noua, cladirea a fost renovata complet, zugravit, au primit 100 de scaune noi, televizor. Intre timp se schimba cadrele didactice, in locul Doamnei Mihalcea, este repartizata invatatoarea Doina Tigu. Prima cladire in care functioneaza Casa Pionierilor este fosta gradinita nr. 1 cu program normal, vis a vis cu Fantina artesana Romanesc, pe linga dispensarul de copii Pecica, dupa care se muta in casa MANEA, dupa care se muta in centrul comunei, intre anii 1974-1980 activitatea se desfasoara in doua cladiri.
Doina Tigu invatatoare, organizeaza multe actiuni interesante, excursii, spectacole, sceneta basme, au fost facute si fotografii, personajul principal este fetita profesorului Dmian.
Dupa 2-3 ani se modifica colegiul profesoral, in locul de doamnei Crisan vine Georgeta Dina casatorita Zavoda, invatatoare, in locul doamnei Petescu vine Rozalia Gulacsi , invatatoare
Georgeta Dina (Zavoda) invatatoare, micii naturalisti.
Rozalia Gulacsi micile gospodine, completeaza cu cerc de lucru de mina
In acest an se confectioneaza un album ce reprezinta activitaea Caselor de Pionieri din Judetul BANAT, cu sediul in Timisoara, Lucrarea D-soarei Gulacsi cu cercul de lucru de mana primeste mentiune.
Se infiinteaza cercuri noi
Lucian Seman profesor Cerc de pictura
Pirv Floare profesor Cercurile Micii meteorologi, Sa ne cunoastem patria, Primim o statie meteo complet, copii au iubit acest cerc,
Iosif Toth profesor, Cerc de foto. Aparatura apartine D-lui profesor
Constantin Wunsch profesor, Cerc foto, cerc infiintat la sfarsitul anilor '60.
Intre timp in locul lui Tigu Doina vine o noua profesoara,
Doina Naghiu profesoara, dupa ce se marita, apare cu numele de Ardelean, continua cercul de corespondenta, aduna multe vederi din intreaga tara, respectiv din Uniunea Sovietica, Ungaria, si introduc acestea in albume.
In anii 1966 sau 1967, sunt mari reduceri la Casa pionierilor, dispare 3 catedre, prin reducere, si anume, catedra D-lui Sulea, aero-navomodele, Dsoarei Gulacsi, R micii gospodine, si D-nei Dina G, micii naturalisti. A ramas cu catedra completa D-na Budacsek si Doina Ardelean cu educatia patriotica, celelalte catedre au functionat in continuare, ca activitati extrascolare, fara plata, cca 1 an cercuri cum au fost pictura, foto, micii meteorologi,
In anul 1968 se desfinteaza complet activitatea Casei Pionierilor, inventarul se preda la actualul Liceul teoretic Pecica, cu proces verbal semnat de directorul liceului Virgil Damian.
Mai tirziu in anul 1974, se reinfinteaza Casa Pionierilor in conducerea d-lui director Mircea Tomus, in cladirea veche, plus o noua cladire zis casa Manea vis a vis de MOMACUL Romanesc. Materialele, mobilierul a fost transferat, distrus in timpul vegetatiei.
Atelierul lui Sulea, a ajuns la Macea (mobila, scindura, furnirul) la scoala ajutatoare, intru-cat Sulea acolo a primit o catedra.
Au fost actiuni mai mari, de exemplu o excursie la Arad cu trenul, cca 150 de persoane, prima data am vizitat intreprinderile textile, cu grupe diferite, dupa care fabricile de alimentatie publica, cum ar fi fabrica de conserve, fabrica de zahar, abatorul, laboratoare de cofetarie, loc care a avut succes fantastic, intru-cat participantii au primit mici cadouri.
O alta excursie la Timisoara, de o zi, una la Oradea, de trei zile, din care o zi am facut baie, una la Casoaia, excursie de o saptamina, cu un grup mai restrins impreuna cu parinti, care au gatit si mincare, foc de tabara si multe excursii in imprejurimi.

Directori 1975-2005

1. Prof. Tomus Mircea 1974-1966 prof. de limba romana
2. Prof Cheveresan Felicia 1976-1989 prof. de matematica
3. Prof Nagy Stefan 1990-1991 prof de fizica
4. Prof. Sfat Alin 1992-1993 prof de biologie
5. Prof. Ban Adalbert 1994-1995 prof de fizica-chimie
5. Prof, Czege Iosif 1995-2005 prof de fizica
6. Prof. Curea Olimpia 2005- prof de arta plastica

Profesori intre anii 1974 - 2005

1. Prof. Tomus Mircea cerc literar
2. Maistru Faur Ionita sk. karting
3. Prof. Solomie Marinela teatru de papusi, teatru
4. Prof. Ban Adalcert radioamatori, foto, karting,
5. Prof. Curea Olimpia desen- tapiserie
6. Prof Halasz Alexandru muzica-orchestra
7. Ing. Ban Ana agrobiologie-ecologie
8. Prof. Sfat Alin agrobiologie
9. Ing.Fodor Ibolya karting
10. Maistru Hajas Mihai karting
11. Prof . Seman Maria turism
12. Prof. Seman Lucian desen
13. Prof. Nagy Stefan constructii radio
14. Cheveresan Felicia foto
15. Prof. egy aradi no karting
16. Maistru Cadar Gheorghe constructii radio
17. Maistru Trif Fanica constructii radio


Angajatii TESA 1974 - 2005

1. Bucur Delia magazionera-secretara
2. Maria Codos secretara
3. Lazar Petru mecanic de intretinere
5. Plastin Ioan sk muncitor de intretinere
6. Istin Ioan muncitor de intretinere 1/2
7. Ponta Ecaterina sk femeie de serviciu
8. Csopo Ecaterina sk. femeie de serviciu 1/2
9. Danciu Renata femeie de serviciu ½
10. Igrisan Mircea sk. contabil
11. Ecaterina contabila
12. Csapo Iosif muncitor de intretinere ½, muncitor 1/2


CERCURILE CLUBUL ELEVILOR din PECICA
ANUL SCOLAR 2002-2003

Cercurile la care se putea inscrie in anul scolar 2002-2003

Motto
Clubul Elevilor din PECICA te asteapta cu drag, unde visele tale devin realitate.

1.CERCUL DE RADIOAMATORI
Coordonator cerc Adalbert Ban
Profesia Profesor Chimie- Fizica
Activitatea didactica 30 de ani

2. CERCUL DE AGROBIOLOGIE
Coordonator cerc Ana Ban
Profesia Inginer horticol
Activitatea didactica 13 ani

3.CERCUL DE CREATIE TEHNICA - PICTURA
Coordonator cerc Olimpia Curea
Profesia Profesoara de arta plastica
Activitatea didactica 23 ani

4.CERCUL DE ANSAMBLU ARTISTIC
Coordonator cerc Daniela Mone
Profesia Profesoara de educatie fizica
Activitatea didactica 2 ani

5. CERCUL DE FOTO-CALCULATOARE
Coordonator cerc Iosif Czege
Profesia Profesor de fizica
Activitate didactica ani
Direcrorul coordonator al institutiei ( Club Pecica si Club Nadlac )

2. SECRETARA Renata Danci

INDICATIVLE RADIOAMATORILOR CARE AU EXISTAT IN 30 DE ANI LA PECICA
IN RADIOCLUBURILE YO2KBB si YO2KQD

1. YO2KBB CLUBUL ELEVILOR PECICA
2. YO2KQD ROM-TELECOM PECICA
3. YO2BYD BAN ADALBERT 2AR 10138
4. YO2BUG BILLI IOAN
5. YO2BTL STANCIU STEFAN
6. YO2LQT DUBEI IULIANA
7. YO2LQV BAJUSZ MIHAI
8. YO2LQW IGRISAN MIRCEA
9. YO2LTA POPA DANIEL
10. YO2LTG MEZEI ORSOLYA
11. YO2LMN BAN BERNADETTE
12. YO2LQU HORODINCA MIHAI
13. YO2LTH MEZEI IULIANA
14. YO2MAY SZÉLES MIHAI
15. YO2LTP WALDECK ELISABETA
16. YO2MAJ SICLOVAN DAN
17. YO2LAS KURUNCZI CAROL
18. YO2LBF BALINT IOSIF Retras
19. YO2LMI POPA MIRCEA
20. YO2LIU ANGYAL STEFAN
21. YO2LMP NAGY STEFAN
22. YO2LMO KAKASI EDMUND
23. YO2LMR JOVAN NOÉMI
24. YO2LIT HUTU IOAN Retras
25. YO2LIX COVACI VALER Retras
26. YO2LIE MEZEI IOAN
27. YO2LFP WALDECK DORU
28. YO2MFP MUNARANT GHEORGHE
29. YO2MFO ONYECZKY STEFAN
30. YO2MFS FERENCZ EUSEBIO
31. YO2MFI CONDRAD ENDY FLORIAN
32. YO2MFL TOTH ALEXANDRU

Anexa 1
Expeditiile CUTEZATORII
OGLINDA AXPEDITIEI

In Romania expeditiile cutezatorii sun datate din anul 1969. Cercul de radio de la Casa Pionierilor si Soimilor Patriei Pecica, prima expeditie facem in anul 1975, in anul 1979 avem Editia a IV a Expeditiei MOLDA.
Extrase din regulament
Zona aleasa spre cercetare se va afla la o atitudine medie de cel putin 500 m, exceptie facand expeditiile nautice din delta Dunarii si de-a lungul unor rauri, precum si cele din Muntii Dobrogei.......................
Trofeele
Marea trofeu BUSOLA DE AUR
Chemarea Muntiilor
Cutezatorii
Scutul Dacic
Miorita
Sfinxul Carpatiilor
Caseta de cristal
Gentianele
Egreta de fildes
Termosul de argint
Cortul de matase
Jobarat
Expeditiile dureaza 10-15 zile, sunt 10-15 expeditionari, cu activitati bine definite.
De exemplu expeditia noastra editia a IV din anul 1979
MEZEI IOAN Capitan
PUTA ANGELICA Secund
MOLDOVAN RODICA Bucatar
GAYA BENIAMIN Fotofraf
HORVATH ELISABETA Biolog
MOLDOVAN IONICA Operator
DANELIUC ANGELICA Sanitar
SISA IOSIF Operator
BORSOS PAVEL Operator
TIGU TITUS Operator
TIGU MARIUS Operator

OBIECTIVUL PRINCIPAL AL EXPEDITIEI

Participarea Radioclubului YO2KBB din comuna Pecica la concursurile internationale de radioamatori FLOAREA DE MINA ROMANIA, POLNI DENI CEHOSLOVACIA, ALPI ADRIA ITALIA, concurs in banda de 144 MHz.
Concurs vizat de conciliul judetean al organizatiei pionierilor,
stampila SS indescifrabil
Expeditionarii primesc JURNAL AL EXPEDITIEI CUTEZATORII, in care expeditionarii scriu cele petrecute cu ei in ziua respectiva.

JURNALUL AL EXPEDITIEI CUTEZATORII

EXPEDITIA
MOLDA
5 15 IULIE 1979
6 MUNTII ZARANDULUI

Obiectivul expeditiei
Participarea radioclubului pionieresc YO2KBB la concursul national Floarea de mina, Romania, si concursurile internationale POLNI DENI Cehoslovacia, ALPI ADRIA Italia

MEMBRII ECHIPAJULUI

MEZEI IOAN
MATZEI MARCELA
HORVATH ELIZABETA
GULACSI ENDRE
BILLI IOAN
BAN ADALBERT
BORSOS ALEXANDRU
TIGU TITUS
TIGU MARIUS
SISA IOSIF

Activitatea cercului de radioamatori si a radioclubului YO2KBB

Autorizatia din anul 1978
Participarea la concursurile:
YO2DX 1978 Campion national la radiocluburi de juniori
Cupa Budapesta Ungaria 1979
Cupa Constructorul de masini Romania 1979
RSKB Jugoslavia 1979
Floarea de mina Romania
Alpi Adria Italia
Polni Deni Cehoslovacia

Expeditia Molda ed. A IV a de la Casa Pionierilor Pecica am organizat in doua etape
Orima etapa in luna mai, a doua etapa in luna iulie
In prima etapa au participat:
MEZEI IOAN azi YO2LIE
BILLI HANS YO2BUG
BAN ADALBERT YO2BYD
HENGER FRANCISC YO2BUP
BOROS STEFAN YO2BUU
DAROCZI CAROL YO2GL
SUCIU TEODOR YO2CGP
Despre expeditia MOLDA au scris ziarele locale, si a fost televizat timp de 5 minute la Radioteleviziunea Romana.

POVESTEA EXPEDITIEI MOLDA ed. A IV a
5 15 iulie 1979
YO2KBB
Vf Horle 497 m
M tii Zarandului

Luna iulie 1979
Ideia expeditiei apare de la concursul de radiogoniometrie operativa judeteana, Propunem cu membrii echipajului sa fie, cei care au participat la concursul de RGO
18. Facem pozele pentru expeditie
19. luam in promire materialele ce vom duce in expeditie
20. Reparam corturile, saltelele
21. Facem meniul zilei
22. Facem cumparaturile
Nota
In anii 70/80 Casele de pioniri, au cumparat prin repartitie de la Judet, 15 corturi, 20 de saltele pneomatice, 20 saci de dormit, ceaune 3 bucati, aragaze portabile, 3 bucati, bocanci pentru excursii, biciglete trei sferturi pentru excursii. Problema era ca nu au fost folosite numai pentru excursii, ci au fost date in folosinte, copiilor, maturilor, in diferite ocaxii ( 1 Mai, 23 August, )nu au fost uscate, si in citiva ani s au putrezit, si casate in ultimele 5 ani, dar pastrate fara folos, bicigletele au fost descompletate, dupa care au fost vandute, casate.

1 iulie 1078

Aflam ca multe dintre expeditionari nu pot veni, Moldovan Rodica si Moldovan Ionica pleaca impreuna su parinti in Muntii Bihorului, Dota a avut alte preocupari, Tigu Titus s a imbolnavit, , Ardelean Antonela s a imbolnavit, Sisa Iosif da admitere in treapta a I a de liceu si asa mai departe. Borsos Pavel pleaca in tabara

2 iulie 1979

Luni dimineata impreuna cu prietena mea Beji,am plecat la tovarasul profesor, de unde am plecat la Feri ( denumirea populara a magazinului Metalo chimice din centrul orasului Pecica n. r. ) dupa cuie, si am cumparat 2 kg de cuie. Am mers la Casa Pionierilor, din Pecica , din laborator am scos corturile, saltelele, si am instalat cortul 12 (corturile au fost numerotate, inclusiv tavile de sustinere pentru identificare) care era in stare foarte buna, am pus la aerisit saltelele si plapumele. .
Intre timp a sosit colegul nostru capitan de expeditie Mezei Ioan (actualmente YO2LIE, tehnician la Romtelecom Arad), numarul 3 a fost foarte murdar, si am propus la tovarasul profesor sa il spalam , intre timp au mai sosit colegii de ai nostrii care ne au mai ajutat in continuare. Colegii nostrii sint Roman Octavian, Roman Adrian, Dumici Doru, Concec Ion, un baiat de anul III de liceu . Am plecat la tovarasul profesor dupa o vana , de la Coatineni (Doamna Ecaterina Ponta femeia de servici de la Casa Pionierilor) am primit tim (Praf de spalat rufe) matura, sapun, si am apucat sa tragem apa ( Gulacsi Endre ) si noi fetele ( Horvat Beji si Matzei Marcela ) am inceput sa il spalam dupa care am inceput sa il punem la uscat, am inceput sa montam betele de la numarul 9 , Mezei Ion si Voancic (Vancsik) au inceput sa isi monteze cortul numarul 9 , la ora 12 am plecat acasa.
Matzei Marcela
Clasa VI a A

3 iulie 1979

Marti dimineata am plecat la tov. Profesor la ora 10 si am propus sa facem cumparaturi. Am cumparat diferite alimente, din cei 100 lei ce am dat pentru expeditie ( salarul de profesor definitiv 3.000 lei ) Am cumparat diferite conserve, de carne si legume, Am transportat acasa alimentele la tov. Profesor, impreuna cu Mezei Ion si Gulacsi Endre, dupa care am plecat cu trabantul tov. Profesor sa reparam cortul ne 3, dupa care am plecat acasa.

Tigu Marius
Clasa a V a C

4 iulie 1979

Miercuri am asteptatpe tov. profesor sa vina cu noi acasa sa ne impachetam pentru expeditie. Intre timp am facut vizitele medicale. Tovarasul profesor impreuna cu Mezei Ion capitanul expeditiei am facut ultimele retusari la corturi si am impachetat materialele pentru drum. Tov. profesor intre ora 5 6 , si na am impachetat bagajele noastre , asteptam cu nerabdare ziua de joi cand pornim la drum spre Siria

Matzei Marcela
Cl a VI a A

5 iunie 1979

Joi dimineata ne am sculat la ora 6 dupa care am plecat la gara, si ne am intilnit cu Tov profesor si cu colegii nostrii care a plecat tov profesor cu trabantul spre Siria, iar noi am ramas cu tov Billi Hans operatorul radioclubului YO2KBB.
Cind am sosit la autogara de unde am luat autobusul si am ajuns in Siria, dupa care am urcat spre dealul aproape de cetate.
Dupa ce am sosit si am instalat corturile, dupa ce an instalat corturile am mers dupa lemne, am facut focul, si am facut de mancare, ghiveci cu carne de porc.Dupa masa am jucat un pic, am instalat antena de emisie, noi am mers din nou dupa lemne, am facut rezerva de lemne ca pe cand ploua sa avem lemne de foc.Pina cand tov. profesor tot facea apel general, noi am pregatit cina, am mincat seara cafa cu piine cu gem , intre timp tov. Billi Hans si Mezei Ioan au plecat acasa cu masina prietenului nostru comun Boby YO2AAG, si a sosit la noi perintii lui Gulacsi Endre, impreuna cu sora si cu bunicu, au asistat la convorbirea intre noi si Hans, cine au ajuns acasa la Pecica dupa care ne am culcat, dar nu am reusit sa dormim pentru ca Tov profesor facea legaturi bilaterale cu radioamatorii din tara si cu straini.

Horvath Elisabeta
Clasa a vi a A

6 IULIE 1979
Vineri ne am sculat la ora 7 dimineata. Am plecat dupa lemne in padure , si am jucat, ne am apucat sa facem micul dejun.
Intre colegii nu am auzitnici un vaiete de tintarnecazulnostru era ca ne am invadat tintarii si gongile. Tovarasul profesor era cu ochiiumflati ca si Horvat. Micul dejun a fost slanina ceapa, rosii, piine, ardei si ceai, dupa care am inceput sa le tocmim jurnalul de bord. Este ora 10 si ne apucam sa facem cafea

Gulacsi Endre
Clasa a IV

Incepe sa ne ploua, la ora 10.00 apare ceata si totusiviata in corturi continua, noi fetele curatim cartofi, iar baietii aduc lemne si apa, am propus sa facem cartofi prajiti.Am mincat cartofi cu salam, si cu slsnina cu verdeturi ca ceapa ardei, rosii. Din greseala am curatit prea multi cartofi asa ca si seara a fost cina , cartofi prajiti, si un ceai. Noi fetele am fost suparate pe baieti si am refuzat sa mincam, tovarasul profesor ne a lasat in pace. Supararea mea tinut cam pina la ora 20 00, seara cind nu am rezistat si am avut de la tovarasul profesor ceva de mincare ( baietii au fost dupa apa ) am mincat salam de casa, piine ardei rosii si biscuiti colegilor nostrii, tovarasul profesor a lucrat la statie pina noapte tirziu cu Boros Alexandru (YO2BUU) radioamator membru ai radioclubului YO2KBB, Ioani (Mezei actualmente YO2LIE) a aparut la ora 17.00 seara a venit pe jos de la cetate, bagajele a dus o scodita, , bucuria a fost mare intre expeditionari, am cinat din nou cu Ioani oua fierte, salam ardei, rosii, Speram din nou ca ziua urmatoare avem zi cu soare

Matzei Marcela

7 iulie 1979

Sambata ne am trezit la ora 7.00 dimineata, dupa care Boros si Iani a mers la refacerea antenei de emisie intre timp am luat micul dejun, si noi fetele am vrut sa coborim la Siria sa cumparam niste jocuri, la ora 12 am plecat impreuna cu Ioani pe jos Noi am coborit incet nu ne am grabit eu am cazut de 2 ori. Am ajuns cu bine jos si am mers la librarie sa cumparam jocuri ca remi, moara, loto, am mers la cofetarie am cumparat suc, ciocolata si inghetata. Dupa care am mers la restaurant, sa mincam ceva ca ne era foame, am mincat ca piine, orez, zarzavat, cartof, carne si am baut Aracola, dupa care am urcat sus pe mine m a durut apendicita si am tot stat, am ajuns cu bine la tov profesor, am facut de mincare si asa fost ziua de sambata. La tov. profesor a avut la ora 7.00 seara concursul.
Intre timp a sosit o masina, parintii lui Endre cu un cort, si l au instalat la cca 100 de metrii de noi seara am facut de mincare si tov. profesor a inceput concursul noi am rezistat pina la ora 23 , dupa care ne am culcat.

8 iulie 1979

Cand ne am trezit tov profesor era inca la emitator si fasea a 31 legatura din concurs . Din concurs am facut micul dejun si primim impreuna cu Iani , am jucat moara si am asteptat sa se faca timp mai frumosAstazi duminica comparativ a zi mai calduti dar tot erau nori. Tov profesor a terminat concursul cu 54 legaturi din care 3 Cehoslovacia, 8 Jugoslave, 32 Unguresti, si restul Rominesti. Am auzit Italieni, si Austriece, dar nu reusit sa luam legatura pentru ca puterea statiei noastre era foarte mica 1 W . Musafirii nostrii au plecat dupa care am facut un foc de tabara.

9 iulie 1979

Luni o zi ca si toate zilele Ceata, vant si ploaie toate ziua atita reusim sa facem de mincare si nu sa ne ploaie. Asteptam pe nenea Hanzi dar nu apare . Facem legaturi bilaterale, jucam in corturi, dem ca renuntam la celelalte zile. Ascultam casetofonul, inregistram si noi cintece, bancuri, ne distram bine dar nu iesim din corturi. Ne am urit tot in cort si vrem sa plecam acasa.

10 iulie 1979

Dimineata ne am trezit in ceata, nu vedem cetatea, si dealurile, reusim inainte de ploaie sa facem micul dejun. A venit tata lui Marius si Titus, norocul nostru a fost ca nea a adus mincare gatita ca noi nu reuseam sa facem mincare din cauza ploi. Tot in cort suntem , afara ploua, seara mincam mincare rece, ce gasimu Hansi, de la Pecica, si propunem ca miine dupa ora 12 sa plecam acasa Ziua care a mai ramas vom recupera in August, cind o sa fie concursul national. Mincare a mai ramas pentru acele zile si speram ca o sa avem zile mai senine.

PECICA 12 Decembrie 2005
Adalbert Ban
YO2BYD

In localitatea Pecica intre anii 1905 1915 apar 12 carti postale din care am reusit sa procuram 5 bucati

PALATUL REINER, din anul 1950 militie, in anul 1960 vindut la trei proprietari

Casa Zinveliu, magazin alimentar pana in anii 40, cofetarie pana in 1990, magazin mixt pana in 2003,
birouri, actualmente magazin de electricitate

Centrul localitatii Pecica, in centrul fotografiei Biserica EVREIASCA, demolata in anii '60

Scoala GHIUTOAIA , intre anii 1900 1915 trebuia sa fie facultate de agronomie,
actualmente scoala primara clasele I-IV inainte de masa, dupa masa gimnaziu, clasele V-VI.

Casa padurarilor, casa demilata in anii 70, in locul cladirii a fost construit blocurile din centrul comunei Pecica.

In anul 1848 este construit hanul oraselului Pecica linga biserica, In anul 1920 se transforma in scoala primara

In stanga fotografiei este un pomisor, ingradit, GHINDA sadit in ziua in care sa nascut regele Romaniei MIHAI in anul 1921, actualmente arbore ocrotit de lege. In anii in care nu existat cerc de electrotehnica la Clubul elevilor, cursurile de electro au fost tinute in aceasta scoala laboratorul de fizica.

Ultima vedere aparut in localitatea Pecica 2000
Foto Virgil Jireghie

SALA SPORTURILOR DIN ORASUL PECICA
Gazda a trei intilniri, propunem ca in anul 2007 Simpozionul sa fie la Caminul Cultural Pecica

ELECTRONICA-RADIOAMATORISMUL
IN
REGISTRU DE PROCESE VERBALE
Casa Pionierilor si Soimilor Patriei
1983-1987

A trecut 25 de ani cand am gasit caietul. Am trait clipe frumoase, in mare este o documentatie buna, cu mici exceptii

Proces verbal 22 ianuarie 1983 – Consiliu profesoral CPSP Pecica

La sedinta participa Terpe Ecaterina vicepresedintele consiliului judetean
Cadre didactice
- Solomie Marinela plecata in tabara cu copii la Moneasa
- Cheveresan Felicia directoare , activitati politice
- Sfat Alin Prof. biologie , agrobiologie, cresterea animalelor mici, protectia mediului
- Curea Olimpia prof de desen, tapiserie, desen
- Hajas Mihai maistru mecanic ,karting
- Igrisan Mircea suplinitor, cerc de filatelie
- Popovici Adela prof de romana, cerc politico-educative
- Zavoda Mihai prof de educatie fizica plata cu ora muzica
- Adamic Vladoslav maistru electronist catedra de electrotehnica
- Codos Maria secretara
- Ponta Ecaterina femeie de serviciu
- Lazar Petru ( Mircea ) muncitor de intretinere
SARCINI
- Trebuie sa urmarim ca lucrarile de la atelierul de electrotehnica sa fie expuse.
- Sa repartizeze cadrele didactice sa trimite materiale la revista START SPRE VIITOR, CUTEZATORII, LUMINITA, ziarul FLACARA ROSIE

Alte sedinte

30 ianuarie 1983 2 procese verbale
01 februarie 1983
07 aprilie 1983
Sedintele nu sunt semnificative, se discuta probleme minore

Primar al comunei Pecica Pana Constantin sponzorizare cu teren arabil
Sponzori Barbu Ion Scoala generala nr 1 Pecica
Juga Muzeul Arad
Dragos Stefan invatator primara 1 sponzorizare cu imprumut costume nationale


Proces verbal 21 aprilie 1983 consiliu profesoral

Se discuta Analiza muncii instructiv educative desfasurata de cadrele didactice in trim II ai anului scolar 1982-1983, Sunt realizate 17 aparate electrice
Adamick Vladoslav depune demisia de la CPSP

Alte sedinte
14 iunie 1983 Consiliu profesoral
12 iulie 1983 Consiliul profesoral
Anul scolar 1983-1984
Proces verbal 6 octombrie 1983 Consiliu profesoral cu Terpe Ecaterina
In acest an scolar in locul lui Adamik, primeste catedra Adalbert Ban Profesor de chimie-fizica, ca si profesor suplinitor.
.... Ban Adalbert ...
Referitor la repararea receptoarele existente si sa contruiasca altele. Ele sunt depasite de cerintele actuale. Practic ele sunt degradate si nu are rost sa le repare. Propune recuperarea pieselor bune si construirea altor noi.
I se raspunde ca ele fiind obiecte de inventar nu pot fi descompletate. Cere CJOP sa fie lasati prof. de specialitate la Bucuresti, pentru procurarea de materiale prin IPRS Bucuresti
I se recomanda sa ridice aceasta problema la adunarea comisiei tehnic aplicativ la nivel judetean.
La planul de masuri - realizarea hartii RSR, cu retea electrica ca material didactic.

Alte sedinte
11 ianuarie 1984
In cadrul celor 18 activitati sint inscrisi 1299 de copii in 83 grupe fata de 1245 copii planificati Gradul de realizare 104 %

COLECTIVUL DE CONDUCERE A CPSP PECICA 1993-1994

Cheveresan Felicia CPSP Pecica
Solomie Marinela CPSP Pecica
Popescu Dorina Invatatoare scoala Ghiutoaia
Balas Elena Educatoare gradinita program normal
Laza Katalin Contabila ½ norme, contabila sefa a primariei
Codos Maria Secretara CPSP

Proces Verbal 9 februarie 1994 adunare generala a personalului didactic de la CPSP Pecica`
Participa Terpe Ecaterina, Laza Ecaterina contabila
...Tov. Ban intreaba in ce conditii poate sa-si procure piese pentru ca sa poate definitiva aparatele inscrise la concursul Start spre viitor. Piesele de care are nevoie costa in jur de 607.... I se raspunde ca trebuie sa faca necesarul si prin dispozitie de plata.
Tov. Ban de asemenea arata ca pleaca la Bucuresti pentru procurare de materiale si solicita in acest sens bani lichizi pentru achitarea pieselor. Se aproba un avans spre decontare de 300 lei.
Tov. Ban promite ca va organiza in fiecare sambata o reuniune pionereasca . De asemenea se angajeaza sa realizeze un carnaval al stiintei.
Trebuie tinut seama de faptul ca bugetul a scazut mult si trebuie realizat mai mult prin autofinantare. Lucrarile trebuie sa fie in stadiul cat mai avansat de realitate
Cercurile tehnice sa gaseasca posibilitati de intruire a soimilor patriei in domeniul tehnico-aplicativ.

Proces verbal 16 februarie 1984 cu ocazia sedintei de analiza asupra activitati Organizatiei pionierilor si soimilor patriei din raza comunei Pecica
Participa
Teodor Patrauta presedintele CJOP
Mazilu Mihai vicepresedintele CJOP
Ecaterin Terpe vicepresedinte CJOP
Hedesan Ioan profesor la Scoala generala nr 1 Pecica
Moldovan Ionel profesor la Scoala generala nr 2 Pecica
Cimpoiesi Carmen
Bizau Dana comandant instructor de unitate
Lazar Ioan director scoala generala Turnu
Popescu Doina presedinta a Cons Com al O.P.
Lucian Seman de la sc. Gen 1 Pecica
Toth Iosif de la sc gen. 2 Pecica
Cheveresan Felicia director CPSP Pecica

Proces verbal 27 martie 1984 adunarea personalului didactic
Tov Ban trece cu vechimea in categoria 10-15 ani

Proces verbal 7 aprilie 1984 adunare a personalului didactic
- ...In luna Mai va fi expozitia START SPRE VIITOR se va intensifica activitatea de creatie tehnica astfel incat toate aparatele si machetele sa fie terminate pt. Expozitie pe localitate raspunde Ban Adalbert si Hajas Mihai
- 15 aprilie concurs judetean de radiogoniometrie la Macea

Proces verbal 4.V.1994
8 mai toate lucrarile vor fi aduse la Arad, pentru expozitia Start spre viitor
Tov Ban Adalbert apreciaza darea de seama. Pentru cele doua machete si lucrarile in lucru a consumat multi bani,dar a realizat pentru cercul de electrotehnica o baza materiala corespunzatoare Propune pentru anul viitor macheta reprezentativa a casei sa fie realizata de intreg colectiv de cadre didactice si cheltuielile suplimentare sa participe asemenea toate cadreleSubliniaza ca pentru un singur cerc este prea mult doua machete si 12 aparate avind in vedere si unele mici de bani de care dispunem.

Proces verbal 8 aprilie 1984

Proces verbal 20 iunie 1984
Concediu legal Ban Adalbert 16 iulie - 31 august - 47 de zile restanta - 15 zile

Proces verbal 10 iulie 1984
In acest an scolar au lucrat 9 cadre didactice, din care 7 sunt retribuite, 2 prin sistem premial.

Anul scolar 1984-1985
Proces verbal 25 IX 1984
Tov. Ban Adalbert apreciaza darea de seama
Proces verbal 18 noembrie 1994
Proces verbal 21 decembrie 1994
Proces verbal 27 ianuarie 1995
Expozitia Start spre viitor 2 aprilie
Aproces verbal 25 ianuari 1995
- 18 activitati
- 1358 copii inscrisi
- 83 de grupe
- Copii planificati pentru inscriere 1245
- Gradul de realizare 109 %
- 9 cadre didactice din care 7 sunt retribuite, si 2 prin sistem premial
Din anul scolar 1985 incepe sa raspunde de Pecica Viorica Gheorghe
Pe catedra de carting in loc de Hajas Mihai devine Ban Adalbert
Pe catedra de electrotehnica in locul lui Ban Adalbert se titularizeaza Nagy Stefan

INDICATIVE SI RADIOAMATORI
INAINTE DE 1975

YO2KBB - Radioclubul Uzinei Electromotor Timisoara
Operatorii statiei sunt inginerii si muncitorii fabricii
YO2KAM - Radioclubul orasului Arad
Operatori radioclubului YO2KBB
YO2BG  - op. Gabori Alex tehnicean radio
YO2BW - op. Stuhlmuller electricean
YO2BA  - op. Birzu Stefan medic
YO2BD  - Romac Karoly Seful Radioclubului Timisoara
YO2BN  - Nechita Panti inginer constructor
YO2BM  - Genescu Eliodor tehnicean electronist
Operatori radioamatori in jud Arad
Arad       - Karacsonyi Janos
Lipova    - Szegedi Stefan

In anii 60 sunt primele incercari in banda de 56 si 144MHz
Aparatura lui YO2BD op. Kari emitator 30 W antena yagi cu 4 elemente, konvertizor cu 2 tuburi si aparatul de baza este superhederodina cu 7 tuburi., legaturi zilnice intre orele 14,30-15. cu HA. Confirmarea legaturii in 40 m . prima data a fost receptionat de HA8WS. din Mezohegyes . Urmatoarea constructie va fi o antena de 10 elemente, si un emitator-receptor nou. Sugestii la casuta postala 100 Timisoara
Radioamatori receptori YO2-215 op. Sahleana Aurel
Ursu Lucian
YO2-639 op. Dragulescu Gheorghe
In anul 1975 numarul indicativului de receptie ajunge la 10.000
Ban Adalbert YO2-10138 , din 1976

Scrisoarea D-lui eliodor Genescu YO2BM din 05 OCT. 2006

Anexat va trimit singura fotografie cu YO2KBB unde operator este Leo YO2BM
Eu am fost seful statiei de la infintare in perioada 1958-1965, dupa care am plecat de la Electromotor si statia a fost desfintata. . In aceasta perioada cu indicativul de la EMT s-a construit inca o statie identica si predata la Radioclubul Judetean YO2KAB
La Electromotor era Director Baici, si care mi-a creiat conditii pentru statie, mi-a facilitat deplasarea la Bucuresti pentru a sustine examenul de radioamator avansat, examen obtinut cu brio, primind de la director si o repartitie de butelie de aragaz. Hi.
Ca operaror iam avut
1. YO2BM Eliodor Genescu sef statie
2. YO2BP Ereny Stefan
3. YO2BQ Barti Iosif
4. YO2BF Ioger Oscar
5. YO2API Ungureanu Ilie

Aceasta a fost colectivul lui YO2KBB cu care am facut concursuri de trafic in toate benzile de scurte atat fonie cat si CW.
73 si succese....de YO2KBB Leo

Si aici se sfarseste povestea radioclubului YO2KBB a Clubul Elevilor si Copiilor Pecica in data de 1 iunie 2006.
Din anul 2006, conform deciziei Ministerului Telecomunicatiilor, trebuie reinnoite documentatiile radiocluburilor din tara, ce inseamna completarea unei cereri, semnata si parafata de institutia unde se afla Radioclubul. Dupa o insistare de aproape de un an la conducerea Clubul Elevilor Pecica, Palatul Copiilor Arad, forul superior economic Cluburilor din judet, la insistenta personala a Domnului Vasile Ciobanita, de la Federatia Romana de Radioamatorism, nu obtinem STAMPILA de acord , pentru activitatea de continuare a activitatii de radioamatorism din cadrul Clubul Elevilor si Copiilor din orasul Pecica, Clubul se AUTODESFINTEAZA, fiind si ultimul in judet din nomenclatuta Cluburilor.
Conducerea judeteana a radioamatorilor din Arad, Directia generala zonala a radioamatorilor din Timisoara, Conducerea Federatiei Romana de Radioamaorism ajunge la concluzia ca indicativul YO2KBB trebuie sa ramina in Pecica. Intelegere primim de la Clubul Sportiv PROGRESUL PECICA, care da numele pentru continuarea activitatii radioamatorilor pecicani, pune la dispozitie sediu, plateste taxele aferente si promite sprijin in activitatea din continuare.
Presedintele Clubul Sportiv Progresul PECICA fiind D-l Petru Antal viceprimarul localitatii din anul 2004.
Radioclubul este transferat la Clubul Sportiv PROGRESUL PECICA, dar acesta este o alta poveste.

Bibliografie

1. Romanii din campia Aradului de acum doua veacuri
Cu un ax curs istoric pana la 1752 si insemnari istorice-politice ulterioare
De Dr. Gheorghe Ciuhandru
1940 Editura diecezana Arad

2. Caietul Molda 1975-2005

3. Arhiva Clubul Elevilor si Copiilor Pecica, Albume foto ,

4. Insemnarile invatatoarelor
Budacsek Kiss Maria 2006
Gulacsi Rozalia 2005

5. Registru de procese verbale
Consiliu profesoral
22 011983 - 26 o6 1987

6. Ziare vechi
sursa WB2AQC

7. Scrisoarea D-lui Eleodor Genescu
Seful radioclubului YO2KBB
1958-1965

8. Buletin informativ nr 8 1981
Editat de Federatia Romana de Radioamatorism

Adalbert Ban
YO2BYD

Pecica la 2 septembrie 2006